Foto:

De gröna skotten i Finlands ekonomi måste vårdas

Finlands ekonomi har haft det tufft de senaste 15 åren. Spåren leder till finanskrisen 2008. Sedan dess, tillsammans med Nokias nedgång, har ekonomin inte repat sig. Den har saknat tillväxt och varje år har staten tvingats låna mer pengar för att lappa budgeten. Skuldsättningen har nu nått sådana nivåer, i kombination med demografiska utmaningar, att egentligen oavsett vem som suttit i regering denna period hade behövt försöka vidta åtgärder.

Nuvarande regering har gjort det genom att skära i utgifterna och att höja skatterna för tillsammans nio miljarder euro, där fokus legat på nedskärningar för att inte minska köpkraften och slå mot sysselsättningen, en annan finländsk ekonomisk utmaning. Riksdagen har också godkänt en rad arbetsmarknadsreformer, enligt svensk och dansk modell, för att höja sysselsättningen och viljan att investera och anställa i Finland. De här reformerna börjar nu vara genomförda vilket förväntas få en positiv effekt på ekonomin.

Finlands ekonomi har inte fått draghjälp utifrån de senaste åren, tvärtom. Den högsta inflationen för en generation gjorde att Europeiska centralbanken höjde räntan till den högsta nivån någonsin sedan Euron infördes år 1999. Inflationen och räntorna slog mot aktivitet och köpkraft som drabbade skatteintäkter och sysselsättning. Eftersom staten också är kraftigt belånad har de stigande räntorna påverkat räntorna på statsskulden som ökat från under en miljard euro, 2022, till över tre miljarder euro, 2024.

Nu syns äntligen lite ljus i Finlands ekonomi och gröna skott har bildats. Inflationen har avtagit och räntorna sänkts. Marknadsräntorna är nu cirka 1,5 procentenheter lägre än på toppen vilket ger ett hushåll med 250.000 euro i bostadslån med rörliga räntor 3.750 euro mer utrymme per år efter skatt. Det stärker köpkraften och förtroendet för ekonomin som vi redan ser att är på uppåtgående. Det bör förstärka aktiviteten och sysselsättningen. Det sänker också statens ränteutgifter. Arbetsmarknadsreformerna börjar också ge effekt och vissa stora investeringsbeslut har kommit, också av utländska företag som hämtar in nya pengar till ekonomin. Att arbetsmarknadsparterna lyckades komma överens om en pensionsreform visar också att det går att hitta samförstånd, något Finland måste bli bättre på.

Frosten kan ännu ta de gröna skotten i ekonomin. Osäkerheten som risken för handelskrig för med sig, om konflikterna på arbetsmarknaden eskalerar till stora strejker samt vad som händer i Ukraina kan ha stora effekter på ekonomin. I Finland sägs ofta att en pessimist aldrig blir besviken, men det är nu avgörande att inte bli för pessimistisk eftersom oron kan bli självuppfyllande. Det är viktigt att nu vårda de gröna skotten som äntligen syns i finsk ekonomi. Det är också helt centralt för Ålands ekonomi.

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss