Foto:

Strukturerat samarbete mellan personal och arbetsgivare inom ÅHS

Ett välfungerande samarbete mellan personal och arbetsgivare är en viktig förutsättning för en god arbetsmiljö och en effektiv verksamhet. Inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) finns en tydlig struktur för hur detta samarbete organiseras, vilket säkerställer att personalen har insyn och möjlighet att påverka beslut som rör deras arbetsförhållanden.

Samarbetet regleras genom ett samarbetsavtal som har funnits sedan 2010 och senast uppdaterades 2016. Avtalet slår fast att personalen ska ha tillgång till relevant information och ges möjlighet att delta i beslutsprocesser. Principen är att beslut ska fattas så nära de berörda verksamheterna som möjligt.

Det finns flera direkta påverkansmöjligheter för personalen att lyfta frågor och delta i beslutsprocesser. Samarbetet sker genom samarbetskommittén, där arbetsgivare och fackliga representanter diskuterar övergripande personalfrågor och samverkar i strategiska beslut. På verksamhetsnivå hanteras frågor i olika mötesforum, såsom avdelningsskötarmöten, klinikledningsmöten, klinikchefsmöten, enhetsmöten och avdelningsmöten, där specifika frågor relaterade till arbetsplatsen tas upp. Ledarforum, som samlar ledningsgruppen, klinikchefer och enhetschefer, fungerar som en plattform för strategisk utveckling och styrning.

För att ytterligare stärka personalens möjligheter till påverkan finns en e-postfunktion där personalen kan skicka in synpunkter och förslag. Information och dialog främjas genom flera interna kanaler, bland annat genom ”Frågan är fri”-tillfällen där all personal kan ställa frågor, regelbundna informationsutskick via Teams, frågestunder på SAMKS-möten och bredare kommunikation genom interna utskick i form av ”alla mail”.

Dessa kanaler är utformade för att skapa en tydlig och transparent process där både arbetsgivare och personal kan bidra till verksamhetens utveckling. Ett välorganiserat samarbete är en viktig del i att säkerställa en god arbetsmiljö och en högkvalitativ vård för patienterna.

Inom ÅHS finns en stor vilja att lyssna på personalen och att ta deras åsikter på stort allvar. Dialogen mellan arbetsgivare och personal är en avgörande del av verksamhetens utveckling, och det är viktigt att alla känner sig hörda. Om någon upplever att deras synpunkter inte kommer fram eller att de inte blir lyssnade på, är man alltid välkommen att ta kontakt för en vidare diskussion.
Sara Kemetter (S), ordförande Ålands hälso- och sjukvård

Hittat fel i texten? Skriv till oss