Fata Zukancic har alltid tyckt om att baka, men det var först när hon flyttade från Bosnien till Åland som bakandet blev mer än bara ett intresse. Det hela började egentligen med dottern Mirnesa Kandzies bröllop. Dottern propsade på att mamma skulle baka tårtan, och även om Fata Zukancic kände sig osäker gjorde hon det.
– Mirnesa var nöjd, men inte jag. Men efter några månader frågade min väninna om jag kunde laga tårta till en liten flicka. Den blev så fin, och det var då det började.
I dag, och sedan åtta år tillbaka, bakar hon tårtor på beställning och har i princip fullt upp vid sidan av arbetet som sjukhusbiträde på Ålands hälso- och sjukvård.
Det roligaste med tårtorna är dekorationerna, tycker Fata Zukancic. Ju svårare motiv, desto roligare är utmaningen. Hon gör allt från rosor och andra blommor till bokstäver och figurer. Inget verkar vara omöjligt. Figurerna gör hon vanligtvis av sockermassa, men övriga dekorationer kan vara i smörkräm eller grädde.
– Jag kan sitta i två dagar och göra rosor och figurer till en tårta.
Fata Zukancic vill inte kalla sig konstnärlig, utan säger att hon tittar på bilderna som kunderna skickat, och sedan gör hon likadant.
Mirnesa Kandzie flikar in:
– Varje gång hon får en beställning tänker jag ”hur ska hon fixa det här?” Men hon gör det! Och det blir bättre än på bilden. Hur? Hon har ingen utbildning, har inte gått några kurser.
Var inspirationen kommer ifrån kan Fata Zukancic inte svara på, men hon följer bland annat en del konton på sociala medier.
Kopplar av i köket
När Ålandstidningen är på besök har Fata Zukancic en födelsedagstårta under arbete i kylen. Tårtbottnen är smaksatt med kakao och som fyllning har hon vaniljkräm samt en kräm gjord på jordgubbar och blåbär. Tårtbotten och fyllningen gjorde hon dagen innan, och den ska levereras till kunden i morgon. Med knappt två dygn i kylen blir den perfekt blöt. På en bricka i köket torkar dekorationerna, som är gjorda av sockermassa. Temat är smink.
Är det inte svårt?
– Inte för mig, nej. Men man behöver ha bra nerver, säger hon och skrattar.
Att göra dekorationer är lite som terapi. Efter jobbet brukar Fata Zukancic vila en stund, ta en kopp kaffe och sedan sätter hon sig i köket och skapar. I bakgrunden har hon musik.
– Där sitter jag tills jag blir trött.
Äter du själv mycket tårta?
– Nej, inte så mycket. Jag tycker om tårta, men inte så att jag måste ha det hela tiden.
Hennes favoritbakverk är en cheesecake med plazmakex (marknadsförs under namnet Lane biscuits i Norden) i botten och en kräm smaksatt med färsk frukt. Även krämen innehåller plazmakex.
Glada barn roligast
Fata Zukancic har i dagsläget inga planer på att baka på heltid. Just nu trivs hon med att ha tårtorna som en hobby. Det bästa är få se glädjen hos de barn hon bakar till. Ibland är de med och hämtar tårtan, och ibland skickar kunder bilder eller videor från firandet.
– Jag är nöjd, det här är något jag älskar.
Så lyckas du med tårtbotten
• Grädda smeten i två springformar i stället för att hälla för mycket smet i en form.
• Ugnstemperaturen ska vara 150–160 grader.
• Klä utsidan av springformarna med aluminiumfolie. Det gör att kanterna inte blir lika varma och du får en jämnare gräddning.
• När tårtbottnarna är klara, ta dem ur ugnen och låt stå två–tre minuter i formarna. Ta bort kanterna på formarna, och vänd tårtorna upp och ner på ett galler. Låt svalna.
• Dela bottnarna i fyra delar med en tårtbottendelare eller med tråd för att få jämntjocka bottnar.
• Fyll tårtan samma dag, låt stå i kylen en natt eller två för att den ska bli saftig. Om bottnarna är för torra kan man fukta dem med till exempel mjölk.
• Om tårtan ska täckas med till exempel sockermassa behövs först ett lager smörkräm eller grädde för att den ska fästa.
Bästa tårtverktygen
• Ett roterande tårtfat underlättar montering och garnering.
• En rätvinklig linjal eller tårtskrapa för att jämna kanterna.
• Rullkavel eller marmorkavel för att kavla ut till exempel sockermassa till dekorationer.
• Olika tyllar till dekorationer.
• Tårtbottendelare.