”Bägge parter äger åberopa underlåtenhet att fullgöra avtalet, om dess fullgörande förhindras eller väsentligen försvåras till följd av omständigheter utanför parts kontroll såsom krig, mobilisering, politiska oroligheter, eldsvåda, naturhändelse, extrema väderförhållanden eller arbetskonflikter”.
Så står det om force majeure i landskapsregeringens och EW Finland Oy:s avtal gällande färjetrafiken på den tvärgående linjen, men det råder delade meningar mellan parterna kring huruvida den arbetskonflikt som nu uppstått inom EW Finland Oy uppfyller kriterierna för force majeure.
I onsdagens tidning sade Oskar Berndtsson, vd för EW Finland Oy, att force majeure finns i avtalet om trafiken skulle upphöra på grund av strejken, medan Christian Wikström konstaterade att strejken inte står utanför arbetsgivarens kontroll och därmed inte är en force majeure-situation.
På onsdagen pratar Ålandstidningen ånyo med Christian Wikström för att fråga om skrivelsen i avtalet.
Är inte det som händer inom EW Finland Oy en arbetskonflikt?
– Det är inte en arbetskonflikt som ligger utanför avtalspartens förmåga att påverka och därför är det vår bestämda åsikt att detta inte är force majeure, utan något som arbetsgivaren själv åsamkat sig.
Flera parter
Men vad är då en arbetskonflikt som uppfyller kriterierna för force majeure? Enligt Christian Wikström kunde det till exempel vara om de som transporterar bränsle skulle gå ut i strejk och därmed förhindra trafik.
Ålandstidningen ställer en hypotetisk fråga kring huruvida det betyder att fackorganisationerna kan ställa hur orimliga krav som helst utan att entreprenören kan åberopa force majeure.
– Det är svårt för mig att spekulera i men hela vår nordiska arbetsmarknadsmodell bygger på ett ömsesidigt förtroende där parterna samarbetar med varandra.
I avtalet mellan parterna står det att entreprenören ska intyga att den följer arbetsrättsliga bestämmelser genom att antingen överlämna en utredning om vilket kollektivavtal som gäller eller om de centrala anställningsvillkoren för personalen.
Uppfyller entreprenören avtalet till den delen?
– Det är här som vi förlitar oss på arbetarskyddet och de myndigheter som utövar tillsyn. Landskapsregeringen har köpt en trafik som ska fungera.
Han säger att force majeure i sin juridiska grund handlar om oväntade och oförutsägbara händelser som står helt utanför de inblandades kontroll.
– Som krig eller naturkatastrofer. Att en entreprenör inte hittar personal till sin färja är inte force majeure.
Svårt att göra något
Kaj Hellsberg som är arbetarskyddsinspektör för sjöfarten vid regionförvaltningsverket i sydvästra Finland säger att han känner till arbetstvisten och att innehållet kom till myndighetens kännedom redan för flera månader sedan.
– Men eftersom arbetsgivaren och de företag det är fråga om är baserade i södra Finland har vi vidarebefordrat det till regionförvaltningsverket i södra Finland.
Ålandstidningen har under onsdagseftermiddagen sökt inspektörer vid regionförvaltningsverket i södra Finland utan framgång.
När det gäller innehållet i de ärenden som skickats vidare vill Kaj Hellsberg inte säga något.
– Vi brukar inte kommentera olika ärenden innan de är klara.
Inspektioner som rör den åländska skärgårdstrafiken ligger dock på hans bord och några ärendespecifika inspektioner har inte gjorts den senaste tiden.
– Men det skulle inte spela någon roll om jag gjorde dem för det är ingen som vill gå ut med namn eftersom de är rädda för sin arbetsplats. Jag gjorde som exempel en helt vanlig ibruktagningsinspektion av ms Ådan i september, vid en sådan inspekteras bara arbets- och boendeutrymmen, och då kom en del andra grejer på tal, men det är ingen som vill initiera ett ärende med namn och då är det hopplöst att komma vidare. Då blir det en fråga om ord mot ord och hur ska man komma vidare när arbetsgivaren säger att den sköter allt som det ska skötas?
”Kan ha fel”
Ålandstidningen ber på onsdagen Oskar Berndtsson utveckla sitt resonemang kring force majeure-situationen.
– Jag kan inte säga desto mer om det nu eftersom jag inte satt mig in i detaljerna i kontraktet. Det är kanske en tolkningsfråga och det är möjligt att jag har fel men det är inte heller det som är det aktuella just nu. Nu arbetar vi med att få till en lösning så att trafiken kan fortsätta. Vi diskuterar inte konsekvenser i avtalet om trafiken skulle upphöra och jag tror inte heller att den kommer att göra det.
Förlikningsförhandlingar mellan parterna inleddes redan under onsdagsmorgonen.
– Jag kan inte säga något om förhandlingarna just nu mer än att de fortsätter på fredag.
Men det låter som att ni kan tänka er att inleda en förhandling om kollektivavtal?
– Jag vill inte ta ställning till den saken i det här skedet. Vi har ju tidigare valt att inte göra det men jag utesluter ingenting.
Oskar Berndtsson säger också att han inte känner till huruvida regionförvaltningsverket utreder arbetsförhållandena på något av rederiets fartyg. Apropå det Kaj Hellserg säger om den inspektion som gjordes på Ådan i september konstaterar Oskar Berndtsson att det enda han känner till är att det finns ett missnöje kring det nya konceptet i kafeterian.
– Den tekniska biten och arbetsavtalen har jag förstått att alla är nöjda med och sedan finns det förstås en lönesättningsfråga som diskuteras vid nyanställningar. Men något annat än det har inte nått mina öron.