Klockan är tolv på dagen. Solen lyser från en klarblå himmel och termometern visar på strax över noll. På parkeringen vid Lilla holmen träffas Pernilla Renholm, Camilla Linde och Anne-Maj Holmström. I händerna har de sina badkassar. Kim Åström, som också hör till gänget, är lite sen.
Vinterbadandet har för dem blivit lite en av drog, och de doppar sig året runt.
– Man förlänger också sommarsäsongen och blir lite mindre badkruka, säger Kim Åström.
– Ja, man är mer och längre i vattnet också på sommaren, säger Camilla Linde.
Pernilla Renholm, Anne-Maj Holmström och Kim Åström har vinterbadat tillsammans i tio år. Allt började när de deltog i Ålands projektkörs uppsättning av ”Lejonkungen”. Vad annat nytt skulle de vilja prova på?
– Då kläckte jag ur mig vinterbad, det hade jag länge velat prova, säger Pernilla Renholm.
Och på den vägen är det. I dag har en av de ursprungliga medlemmarna i gruppen flyttat, och för fyra år sedan kom Camilla Linde med. Ibland träffas de för att bada på lunchen, men det kan också vara skönt att bada före eller efter jobbet, säger de. Eller kanske efter ett träningspass. Och är det fint väder på helgen går det förstås inte att motstå ett dopp. Ibland badar de tillsammans, men de åker också hit ensamma och i andra sällskap.
Viktigt att inte frysa
I dag är det en grad i vattnet och vaken vid bryggan är inte särskilt stor.
– I dag blir det inte många simtag, säger Pernilla Renholm.
De byter till badkläder i Lilla holmens omklädningsrum. På fötterna har de tofflor, så att de ska kunna vara i vattnet lite längre. Det är också skönt att ha ett par vantar på sig. Pernilla Renholm visar upp ett par som hon fått i gåva av en annan vinterbadarkompis, Britt-Marie Lundberg. Vantarna är i neopren och vattentäta.
Både Pernilla Renholm och Camilla Linde har mössa, medan Anne-Maj Holmström i dag nöjer sig med öronlappar.
– Men om det är blåsigt har jag mössa.
Hon konstaterar att nyckeln är att inte börja frysa. Därför har de alla också på sig en badrock när de går längs bryggan till vaken.
– Det är skillnad på att det är kallt och att frysa. Man får inte börja darra, säger hon.
Om propellern, som håller vaken öppen, snurrar för fort blir det också kallare i vattnet, förklarar hon. Den varma kroppen värmer upp vattnet runt omkring, och då är det inte skönt om vattnet far runt. Det ska vara stilla.
Efter en-två minuter går de upp, och då gäller det att fort få av sig den blöta baddräkten.
Kim Åström är den enda som doppar huvudet.
– Jag brukar göra det. Jag känner mig inte riktigt badad annars, säger han.
I vattnet försvinner problemen
Även om det inte finns några omfattande studier på de hälsofrämjande effekterna med vinterbad, finns det ändå mycket som indikerar att det är bra för hälsan. Vinterbadarna på Lilla holmen vittnar också om att de är mindre förkylda nu än tidigare. Pernilla Renholm säger att hennes hud inte är lika torr längre. Dessutom är hon inte längre lika frusen om sina händer och fötter.
Effekterna på de psykiska välmåendet ska inte heller underskattas.
– Oavsett hur jag mår när jag kommer hit … När jag går ner i vattnet försvinner allt, man är bara i nuet, säger Camilla Linde.
Och så är det den sociala biten förstås. Vinterbadandet är också ett sätt att träffa vänner och prata bort en stund. Ofta sitter de och pratar över en kopp kaffe efteråt.
– Och så är det mycket skratt förstås, säger Pernilla Renholm.
Hon säger att hon ibland frågar sig själv vad hon egentligen håller på med.
– Men det så skönt! Underbart. Inte kan jag vara utan det här.
Därför är det så bra att vinterbada
Att vinterbad har goda effekter på hälsan känner de flesta till. Men vad är det som händer i kroppen när man chockar den med ett iskallt bad? Tidningen I form har listat de hälsosamma effekterna. Även om forskarna inte är helt säkra på de långvariga effekterna har mindre studier i alla fall indikerat följande:
1. Immunförsvaret stärks. Vinterbadare får 40 procent färre infektioner i de övre luftvägarna, förkylningar och bihåleinflammationer.
2. Blodtrycket sänks. Vinterbadares har lägre blodtryck under vintersäsongen.
3. Mental balans. Eftersom endorfiner och dopamin utsöndras får det en bra effekt på vårt humör. Många vinterbadare upplever också förbättrad sömn.
4. Förebygger livsstilssjukdomar. Vinterbad ökar fettförbränningen och insulinnivån i blodet faller.
För att vinterbad ska kallas just vinterbad ska badtemperaturen vara 10-15 grader eller lägre. Det krävs bara två-tre minuter i vattnet för att uppnå de positiva effekterna. Det är dock viktigt att inte stanna i vattnet för länge. Efter 10-15 minuter kan kroppen bli nedkyld.
För att få de långvariga effekterna ska man bada regelbundet. Forskningen säger att tre gånger i veckan, totalt elva minuter, räcker.