Det är mycket oroväckande att sexton daghem i sex kommuner under november 2024 haft så stor personalbrist att de inte uppfyller lagkraven. Att endast 12 av de 37 granskade daghemmen hade en helt lagenlig bemanning av personal visar tydligt på en allvarlig kris inom barnomsorgen. En kris som är resultatet av både den subjektiva rätten till barnomsorg och en brist på personal som vill och orkar jobba på dagis.
I dag står barnomsorgen inför en dubbelsmäll. Dels ska alla barn garanteras en plats genom den subjektiva rätten, vilket i grunden borde utgå från behovet av barnomsorg på grund av studier eller arbete, men i praktiken innebär det nu att barnomsorgen tvingas ta in fler barn än den klarar av.
Det är också allt svårare att locka och behålla personal. Personalbristen beror inte bara på låga löner och tunga arbetsförhållanden, utan också på den ökade mängden barn med särskilda behov,där vissa kräver en vuxen vid sin sida hela tiden.
Vår barnomsorgspersonal är grundpelarna i vårt samhälles framtid. Det är de som ger våra barn en trygg och stimulerande start i livet, som bygger grunden för deras sociala, emotionella och kognitiva utveckling. En välfungerande barnomsorg är inte bara en trygghet för föräldrarna – det är en investering i framtidens vuxna. Om vi inte prioriterar dem som arbetar med våra yngsta, skapar vi ett samhälle där både barn och vuxna far illa.
En starkt bidragande faktor till personalbristen är landskapsregeringens oförmåga att ta ansvar för utbildningsfrågan. Trots att behovet av högre utbildad personal (lärare i barnomsorg) är akut har ingen satsning gjorts på att starta upp en utbildning för lärare i barnomsorg (före detta barnträdgårdslärare) fysiskt enbart på Åland. I stället lämnas kommunerna att handskas med en konstant brist på formellt behörig personal, vilket blir slitsamt för alla.
Det är dags att landskapsregeringen vaknar upp och inser allvaret i situationen. Om vi vill ha en trygg och fungerande barnomsorg för våra barn måste resurserna anpassas efter verkligheten. Vi behöver en långsiktig strategi för att stärka yrket, förbättra arbetssituationen och framför allt säkerställa att det finns utbildad personal att anställa. Barnomsorgen är en av samhällets viktigaste grundpelare – den förtjänar att tas på största allvar.
Linda Jansson (ÅF)