På en fest i Moein Eshghis hemstad i Iran stötte han en dag på Maryam från Åland. Efter att ha bott nästan hela sitt liv i Europa var hon på besök i vad som visade sig vara även hennes hemstad. De båda fattade snabbt tycke för varandra och blev ett par.
– Hon hade redan skapat sig ett liv på Åland och även om vi pratade om att hon skulle flytta tillbaka till Iran, till mig, så ansåg vi båda att det inte var lika bra levnadsstandard där som här. Så jag tänkte att jag kan flytta hit. Det var nog ett bra beslut.
I Iran drev Moein ett stort företag inom fotografering och videografi. Med tio anställda och runt omkring femton frilansare under sina vingar jobbade han runt om i Iran. Moein lärde sig fotografera via sin storebror, och jobbade vid hans sida i fyra år innan han kände att det var dags att stå på egna ben.
– Min kompis jobbade som redigerare och vi tänkte att vi testar att starta ett företag ihop. Först var det bara vi två, men vi växte och växte. Det var ett bra företag, jag var väldigt nöjd med det.
Efter flytten till Åland försökte Moein sköta sin del på distans, men det var mycket svårare än vad han hade tänkt sig.
– Det är inte lätt att jobba inom EU med ett företag utanför EU, så jag valde att lägga ner det förra året. Min affärspartner driver nu företaget vidare själv. Men jag hade mycket planer och idéer, så det var lite synd.
I dag jobbar Moein på att etablera sig som fotograf på Åland. Att skapa ett eget varumärke är viktigt för honom och han är ivrig på att få jobba.
– Bland annat var jag officiell fotograf för Pride förra året. Det var väldigt roligt. Jag gillar att fotografera människor. Att möta dem och prata med dem. Det ger en annan känsla till bilderna.
Stor omställning för Moein
När Moein flyttade till Åland kunde han inte alls språket. Han bestämde sig för att fokusera fullt ut på svenskan, för att sedan kunna starta ett nytt företag här. Första året beskriver han som väldigt svårt och påfrestande. Omställningen efter flytten var stor, och Moein visste ingenting om hur samhället fungerade eller hur han skulle hitta sin plats i det.
– Ett jobb och språket är viktigt för att komma in i samhället, konstaterar han.
Även skillnaderna i miljöerna var en stor omställning. I Iran bodde Moein i en miljonstad, där det var väldigt trångt och alltid mycket människor överallt.
– Det var konstigt att komma hit, med så lite människor och så mycket tomma ytor. Det tog lång tid att vänja sig. Men nu känner jag att jag är lyckligare här.
Utöver Medis fick han även värdefull språkpraktik genom att jobba som fotograf vid de båda lokaltidningarna. Sakta men säkert byggde han upp en trygghet i att starta eget företag, och började leta efter kunder.
– Jag började med bröllop och det var spännande. Lite av en kulturkrock att se hur annorlunda bröllop är här jämfört med Iran.
Moein sträcker ut sina armar för att gestikulera storleken på de Iranska bröllopen.
– I Iran är det inte ovanligt med 200 gäster på ett bröllop. Med min förra firma har vi fotograferat och filmat över tusen bröllop, och på ett av dem var det 2.000 gäster.
Moein skrattar och skakar på huvudet.
– Det är visserligen inte vanligt, men det är ändå väldigt mycket. Det är en av de stora kulturskillnaderna mellan Norden och Iran. Det är inte lika stora fester här.
Dock såg Moein en förändring efter pandemin.
– Nu är det kanske lite mindre bröllop än vad det var innan.
Sitt eget bröllop hade paret i Iran. Det var en intim vigsel med bara de närmaste eftersom Moeins mamma var väldigt sjuk vid tillfället. Hon gick ledsamt nog bort kort därefter, och den stora bröllopsfesten uteblev.
– I Iran är det kutym att inte fira stort inom det första året efter någon näras bortgång. Familjekulturen är väldigt annorlunda mellan länderna, förklarar han.
Ser skillnaderna nu
I januari har Moein varit fyra år på Åland. Under hans första år här var han nästan säker på att han inte skulle stanna en längre tid. I dag är han säker på att han hittat sitt nya hem,
– Nu kan jag se skillnaderna i att bo i och utanför EU. Jag visste om skillnaderna innan jag flyttade hit, men det är annan sak att faktiskt uppleva dem. I Iran har inte alla samma möjligheter som i Finland och på Åland. Finland har ett bra och tryggt system i hela landet, i Iran beror det helt på vilken stad man bor i – om den är bra eller inte.
Något av det första han gjorde när han kommit till rätta var att börja leta upp åländska fotografer och tog reda på vilka de var. Mycket för att få en uppfattning om marknaden, men även av eget intresse och nyfikenhet. Medan han gjorde denna research väcktes en idé om en utställning.
– Jag har lite planer på en utställning om våra åländska fotografer. Lyfta fram personerna bakom kameran för en gångs skull. Allt är i idéstadiet än. Men jag hoppas på att få igenom det.
När det kommer till sitt eget arbete trivs Moein lika mycket med att jobba med fotografier som med rörlig bild. Han ser ofta en fördel med att använda båda under samma fotografering.
– Med en drönare kan jag både fotografera och filma. Det gillar jag, att vara kreativ på flera sätt. Även kunden får ut mer av det.
Men att bo på Åland betyder att Moein är en lång, lång väg ifrån sin familj och sina vänner. En tanke som slår honom då och då. Att resa från Iran in i Europa är varken enkelt eller billigt, vilket gör att besöken hemifrån är extra värdefulla för Moein.
– Efter att min mamma gick bort hade vi pappa här en månad. För att ta hand om honom och låta honom tänka på annat. Det tyckte jag väldigt mycket om. Och han tyckte om Åland. Även om det även för honom var väldigt annorlunda att vara här.
Även en av Moeins bröder har besökt honom på Åland.
– Det var jätteroligt!
Utöver nära och kära i Iran är det även den persiska maten som ligger Moein lite extra varmt om hjärtat. Men där har han tur, det är nämligen något han inte behöver sakna.
– Min fru är jätteduktig på att laga mat. All mat, men framförallt persisk mat. Jag är lite bortskämd med hennes goda mat, säger han och skrattar.
Vill utvecklas framåt
Moein blickar mot framtiden med sitt jobb som högsta prioritet framåt.
– Jag kan inte bara sitta hemma, jag mår bättre när jag får jobba. Och att få jobba inom mitt yrke är viktigt för mig. Jag har fått väldigt mycket stöd av Daniel Eriksson (fotochef på Ålandstidningen, reds anm.). Han svarar på alla mina frågor, och han svarar med hjärtat. Det har hjälpt mig så mycket.
Moein Eshghi
Född: 1987 i norra Iran.
Familj: Fru Maryam, två bröder och två syskonbarn.
Jobb: Egenföretagare inom fotografi och videografi.
Bor: Mariehamn.
Intressen: Fotografera i naturen, träna på gym, läsa persiska böcker.
Moein har mycket planer och idéer. Bland annat har han med hjälp av en god vän startat en egen webbsida som han vill utveckla mer och fylla med portfoliobilder. Det finns även planer på fler utställningar, men än så länge vill Moein hålla dessa för sig själv. En dag hoppas han även på att ha en egen studio på Åland, men han är lika tacksam och glad över att få fotografera ute i naturen. Livet på Åland har även fört med sig nya naturupplevelser som han aldrig tidigare har upplevt. Bland annat har han fotograferat ett vinterbröllop som bjöd på många nya erfarenheter.
– Det var jättespännande! Vinter är en helt annan sak i Iran än här. Vi gick ut på isen, och bara det var spännande. Sedan fick vi jobba väldigt snabbt för bruden blev väldig kall. Det var minus femton grader. Det var ett väldigt annorlunda projekt för mig och jag lärde mig mycket nytt.
Att börja investera i sitt företag är även det ett stort mål.
– När jag kom hit hade jag ingenting med mig. Allt jag fotade var med mobilen. Efter ett tag kunde jag köpa mig en kamera, sedan en extra lins. Och så hoppas jag att det ska kunna fortsätta.
Han rätar på ryggen och får en stoltare hållning.
– Jag vill inte jobba för att samla på mig saker, och köpa mig saker. Jag vill vara glad med det jag har. Och det är jag när jag får fotografera.