I tider av osäkerhet och politisk splittring behöver vi påminna oss om demokratins skörhet. Historien visar att frihet och mänskliga rättigheter inte är självklara utan resultatet av decennier av kamp och engagemang. Trots detta ser vi i dag hur krafter som utmanar dessa värden får allt större utrymme i samhället.
Skolan har en avgörande roll att skydda demokratin genom att utbilda unga till kritiskt tänkande och medvetna medborgare. Det är skolans uppdrag och ansvar att undervisa om historiska misstag och förmedla vikten av respekt, jämlikhet och solidaritet. Det handlar också om att synliggöra de institutioner som upprätthåller vår demokrati så som rättsväsendet, en fri press och andra samhällsbärande strukturer.
Men det räcker inte att bara förmedla kunskap. Skolan måste också vara en tydlig förebild som aktivt står upp för demokratins grundvärden och reagerar på antidemokratiska uttryck i alla former. Att tiga inför hat, intolerans och extremism är att ge dem utrymme. Demokratin kräver vår vaksamhet och vårt mod, särskilt när det är obekvämt.
Ett annat ansvar vilar på oss alla – att vårda språkbruket i den offentliga debatten. I en tid där sociala medier och offentliga forum ofta präglas av hårda ord och polarisering är det viktigt att unga utvecklar förmågan att lyssna, resonera och debattera med respekt. När vi förfaller till polariserande och respektlöst språkbruk ökar vi klyftorna i samhället och underminerar dialogen som är demokratins kärna. Ord har betydelse. Ord har makt. Skolan arbetar för att unga ska lär sig vikten av en respektfull ton även i diskussioner där åsikterna går isär. Skolan är startpunkten, men det är i samhällets vardagliga möten som dessa värden verkligen sätts på prov och gör skillnad.
När samhällsklimatet hårdnar och tonen i den offentliga debatten blir alltmer polariserad riskerar vi att unga som vill bidra till samhället avskräcks från att söka sig till offentliga och politiska uppdrag. I stället för att känna sig välkomna att delta kan de uppleva att det krävs en hårdhudad attityd och en beredskap att möta hat och kritik. För att säkerställa att nästa generation engagerar sig behöver vi skapa ett klimat där respekt och saklighet genomsyrar den offentliga och politiska dialogen. Ett samhällsklimat där ungas idéer och drivkraft bemöts med uppmuntran och stöd, inte med motstånd och förakt.
Demokratin är vår gemensamma skatt. Den är ingen självklarhet och vi bär alla ett ansvar för att skydda den, inte bara för oss själva, utan också för våra barn och kommande generationer.
Tillsammans kan vi säkra en framtid där demokratin fortsatt är grunden för vårt samhälle.
Styrelsen för Ålands Gymnasium