Foto:

Vem kan man lita på?

Åtgärdsprogrammet (2025-2027) för landskapsregeringens (LR) demokratistrategi har många positiva åtgärder och även kapitel 2.4 där man beskriver att man vill ha en ”förbättrad dialog med de lokala medierna” låter lovande. Det jag reagerar på är beskrivningen av de konkreta åtgärderna. Till exempel vill man ”… förbättra medias möjligheter till en korrekt rapportering” samt att man avser ordna ”… regelbundna utbildningstillfällen … rörande komplexa ämnen och teman i syfte att underlätta medias rapportering”. Det här kan vid en första anblick låta som att LR verkligen vill skapa en ”förbättrad dialog” med media och Ålands journalistkår.

Men, och det är för mig ett stort men, formuleringen ”förbättra medias möjligheter till en korrekt rapportering” låter som om LR anser sig vara den som definierar vad som är ”korrekt”. Dessutom så har jag svårt att befria mig från tanken att de utbildningar som LR förser journalistkåren med blir ett sätt att indirekt styra eller påverka mediernas rapportering. I auktoritära system återfinns liknande strategier för att styra den offentliga debatten och det utan att man behöver censurera nyhetsflödet.

I demokratiska samhällen ska det väl ändå vara så att medierna själva ska avgöra vad som är ”korrekt rapportering” och, kanske viktigast, att konsumenter av media kan lita på att journalisterna införskaffar kunskaper från många källor och inte enbart förkovrar sig genom att delta i i LR:s utbildningar i ”komplexa ämnen och teman för att underlätta medias rapportering”?

Hur ska konsumenter av media kunna veta om media agerar megafon och återupprepar den av LR givna informationen eller inte? Hur ska mediekonsumenter veta om grävandet efter information egentligen kommer från LR:s utbildningar avsedda att ”underlätta medias rapportering” eller inte? Ta det nu aktuella exemplet om vindkraft i Norrhavet, är det vi får läsa en kritisk granskning av vad LR och entreprenörer säger och gör eller är det enda eko från vad media har fått utbildning i för att kunna gör korrekt rapportering?

Jag efterlyser en policy från media där man klart deklarerar hur konsumenter av media ska kunna veta och lita på om det man läser är information från LR eller om det, som det förhoppningsvis är, en professionell journalistisk granskning av makten. Det måste vara 100 procent transparent om det är LR som genererat informationen eller om det är media som granskar makten.

Hans Sallander

Hittat fel i texten? Skriv till oss