Foto:

Rotarys landmärken i Mariehamn

Inte mindre än fem landmärken har Rotary donerat till staden. Alla har djupa historiska rötter. Men jag börjar med ett som inte är Rotarys.

Kanonen i Tullarns äng kommer mycket riktigt från Bomarsund. Dessvärre är den fullständigt malplacerad där den står och pekar österut. Bättre vore Västra hamnen i änden av Esplanaden pekande västerut. Då skulle väl fredsföreningen gå i taket men där borde den stå och komma till sin fulla rätt.

Väderkvarnen ovanför Östernäsvägen är det väl många som inte vet att den finns. Synd för det är fin kvarn, ursprungligen från Hammarudda och 300 år gammal. Kvarnen minner om stadens ursprung som en liten by, ”Övernäs” belägen på dagens stadshusbacke där kvarnen alltså borde stå om inte stadshuset tagit platsen.

Flisö-ankarna står vid Ålands museum nedanför Stadshusbacken. Två av dem är 300 år gamla och påminner om slaget vid Flisö 1720. Slaget, som utspelade sig på Föglöfjärden, är väl obekant för de flesta. Men Peter den store hade samlat en galärflotta på mer än 60 fartyg för att angripa Stockholm. Ledda av linjeskeppet Pommern under en sydvästlig vind seglar svenskarna genom Ledsund och angriper ryssarna. Inne på fjärden fäller Pommern ett ankare och fartyget vrids runt och kan segla ut ur fjärden efter att ha kapat ankartrossen. Mästerligt sjömanskap! Ett 40-tal galärer försätts i stridsodugligt skick. Stockholm är räddat!

Mistklockan på Torget påminner om lotsväsendet. Efter stadens grundande inrättades en lotsstation på Kobba Klintar och man uppförde en båk. Båken stod kvar till 1950-60-talet och en replik finns nu i Sjökvarteret på Rotarys försorg.

Kobba Klintar fick så småningom en stor stationsbyggnad försedd med mistlur. Fyren på Marhällan mitt emot torde inte ha uppförts förrän på 1930-talet och försågs med en mistklocka, som slog automatiskt i dimmigt väder. Ytterligare en klocka kom till Ledskär och en till Skiftet.

I samband med att Marhällan restaurerades väcktes tanken att förse Torget med fyrens mistklocka som skulle slå tiden då staden saknar en sådan klocka. Lotsverket ville dock behålla fyrens profil och tillhandahöll i stället klockan på Ledskär. Rotary satte klockan i skick och försåg den med ett urverk. Folke Wikström ritade klockstapeln, som timrades av staden, och placerade klockan på Torget. Alla tre klockor finns nu här.

Båken vid Sjökvarteret byggde och donerade Rotary för att få ett landmärke för de som kommer sjövägen över Slemmern. Vid Östra utfarten fanns en farledsfyr som nu fick en pendang. Kobba Klintars vänner uppförde senare lotsplatsens båk, som är reglementsenligt vitmålad.

Lindarna vid Västra utfarten donerade åter Rotary för att staden bättre skulle göra rätt för epitet ”De tusen lindarnas stad”.

Johan Dahlman

Hittat fel i texten? Skriv till oss