Beskattningen av arbetslön samt pensionärsinkomster är i dag på tapeten. Debatten startade då Ove Andersson i en ledare i denna tidning påpekade det orättvisa i att pensionärerna betalar dubbelt mera i skatt än löntagarna. Denna fråga följde jag upp några dagar senare och gav honom flankstöd. Enligt bifogade skattetabell hade jag rätt sånär som på 60 euro per år i min inkomstnivå.
Nu har andra röster inkommit och en anonym skribent ”solidarisk skattebetalare” tycker att vi pensionärer ska vara tacksamma emedan vi inte behöver betala arbetspensions- samt arbetslöshetsavgift och att löntagarna betalar in för vår pensionstrygghet. Detta är helt riktigt, så är faktiskt systemet. En titt i skattestyrelsens information ger vid handen att dessa avgifter sammantaget är 8 procent på arbetslönen.
Jag ber att få visa skattestyrelsens färska beskattningstabell i euro för löntagare respektive pensionärer år 2025. Denna visar klart att skillnaderna är enorma vid vissa inkomstnivåer för att utjämnas vid högre inkomster. Men frågan är, varför ska en löntagare med inkomster om 16.000 euro per år betala 2.50 euro medan pensionären får ge 837 euro i skatt per år? Varför ska löntagaren med 20.000 euro per år betala 270 euro medan pensionären ska betala 2.390 euro?
Röster höjs även för att landskapsregeringen ska agera och jag var så ivrig i min insändare och började tänka på nästa val. Men vad kan de göra?Kommunalbeskattningen är en kommunal fråga och statsskatten hör till rikets behörighet. Tja, det är väl lite på avdragssidan då i så fall.
Den anonyma skribenten tar även upp en annan intressant fråga. Som tidigare varande pensionsförsäkringsrådgivare, ett antal år före sekelskiftet, ger jag honom rätt. De pengar som löntagarna ger i arbetspensionsavgifter går till upprätthållande av nuvarande pensionärers pensioner. Men vill jag påpeka, dessa inbetalningar läggs inte in på framtida pensionärers konto utan är en framtida rättighet enligt stipulerade procenttal samt arbetsinkomster från olika arbetsförhållanden.
Alltså, man sparar under arbetsåren in procentsatser, inte pengar som i en privat pensionsförsäkring. Om du inte tar ut pensionen det år du är berättigad till denna förlorar du det kapital du skulle fått den tiden. I mitt fall skulle det betytt att jag först vid fyllda 90 år skulle tjänat in förlusten. Detta informerar skattestyrelsen inte om.
Johan G. Granlund