Jan T Mattsson tar upp en viktig och angelägen fråga gällande pensionärers beskattning i en insändare den 14.1. Precis som han skriver föreslog partiet de Gröna att man skulle höja skatten för pensionärer ytterligare. Det finns också andra som tyckt att pensionärerna kommit för lindrigt undan i rådande spartider. Det tycker inte jag och inte heller regeringen. Därför har vi inte gått med på förslagen att höja skatterna på pensionärer ytterligare eftersom pensionärerna ju också drabbas av övriga skattehöjningar, exempelvis den på momsen.
För mig har det också varit viktigt att ha varit med om att höja garantipensionen under förra regeringsperioden så att de pensionärer med de allra lägsta inkomsterna ska klara sig då det finns många pensionärer som behöver vända på slantarna. Av samma anledning vill regeringen inte att pensionärer drabbas särskilt som enskild grupp även om pensionärerna ändå kommer vara med i inbesparingsåtgärderna som alla andra i och med bland annat skattehöjningen av exempelvis momsen.
Det är tråkigt och beklagligt att momsen måste höjas, och det är inget som görs lättvindigt. Alternativet till det hade dock varit att i stället höja skatten på lönearbete och pensioner, vilket hade riskerat att få fler negativa effekter exempelvis på sysselsättningen. Momshöjningen var därför det mindre dåliga alternativet. Finland har generellt både hög skatt på arbete och pensioner. Anledningen att det är extra viktigt att försöka hålla den nere på löneinkomster har att göra med att man måste säkerställa att det alltid lönar sig att arbeta, något som är viktigt för sysselsättningen.
Överlag är det tråkigt att göra skattehöjningar och nedskärningar där majoriteten, nästan sju miljarder, är nedskärningar och drygt två miljarder är skattehöjningar i regeringens åtgärder. Anpassningarna är ändå nödvändiga för att inte Finlands offentliga ekonomi ska kollapsa då man de senaste 15 åren levt över sina egna tillgångar vilket ökat på statsskulden, som kommer finnas med till kommande generationer.
Av den anledning är det viktigt att anpassningarna görs så rättvist som möjligt samtidigt som vi behöver få tillväxt i ekonomin så att vi slipper göra ytterligare nettoanpassningar samt kan slå vakt om dess långsiktiga hållbarhet så att Finland inte hamnar i samma situation som Grekland för tio år sedan.
Mats Löfström
Ålands riksdagsledamot