Foto:

Ska skärgårdstrafiken konkurrera med det privata?

Jag vill påpeka en sak som jag tycker sticker ut i torsdagstidningens intervju med Vårdös kommundirektör. Vårdöborna är i stort positiva till en bro, det betvivlar jag inte. Även om Töftöfärjan går regelbundet så är den lite av en bromskloss.

Kommundirektören menar att ”det här rör sig om en genomfartsled mellan Mariehamn och Åbo”. Han har rätt. En stor del av passagerarna åker raka vägen till Åbo.

Men är det syftet med landskapstrafiken? Konkurrera med Viking Line och Tallink Silja? En stor del av genomfartstrafiken sker med husbil, kan det bero på att just den fordonstypen är kostsam att frakta med Viking Line och Tallink Silja?
Efter att dygnsregeln togs bort har genomfartstrafiken ökat enormt. Det är inte meningen med skärgårdstrafiken, den är till för de i skärgården fast bosatta, och stugägare och andra besökare med en skärgårdskommun som slutmål. Jag undrar lite om siffrorna över resande på något vis presenteras för fastlandet, det vill säga att högre siffror (fler resande) ger mer acceptans för kostnaden?
Eftersom full genomfart inte är tillåtet bokar folk allt utom tidigare Viggen, nu Ådan, eftersom de bägge oftast har rum för obokade då de är större. Det förfarandet rekommenderas vid bokning av resa hos Ålandstrafiken. Landskapsregeringen borde göra om och göra rätt. Låt vara att folk reser full sträcka, även om man genom det konkurrerar med privata aktörer, men ta åtminstone liknande betalt.
Som sista kommentar borde kommundirektören veta att man kan inte äta kakan och ha den kvar. Antingen färja, skärgårdskommun, eller bro, vägförbindelse, alltså en av Ålands fasta kommuner, typ Eckerö.

The Observer

Hittat fel i texten? Skriv till oss