Foto:

Alla har rätt till utveckling utifrån sitt eget kunnande

Under rubriken ”Låt barnen ha kul och utvecklas tillsammans” ger pseudonymen ”Förälder” en replik insändaren ”Är fotbollen verkligen för alla?” publicerad i Ålandstidningen den 4 september. Insändarskribenten är starkt emot att dela in spelare i grupper utifrån fotbollskunnande och det viktigaste för hen förefaller att barnen har kul tillsammans. Hen skriver även att genom att låta barnen spela tillsammans, oavsett nivå, ger vi dem viktiga värden som samarbete, respekt och att alla är bra på olika saker.

De sociala värden som fotbollen ger kvarstår väl(?) även om man delar in barnen i grupper under träning och match (vilket redan görs inom juniorlagen). Det finns väl ingen motsättning där? Sedan anser jag att det aldrig kan vara fotbollsföreningens primära uppgift att fostra barnen, annat än till fotbollsspelare. Att lära barnen att uppföra sig i olika sociala sammanhang får föräldrarna sköta om i hemmiljön.

Föreningarna skickar sina tränare på utbildning i syfte att de ska lära sig att lära ut fotbollskunnande till juniorlagen i syfte att skapa så bra spelare och fotbollslag som möjligt. Självklart ska tränarna även få fria händer att göra det bästa av det spelarmaterial som finns.

Föräldern skriver även att olika barn är bra på olika saker. Så är det. Vissa barn föds med en musikalisk begåvning, andra barn är bra på att teckna och så finns det barn som är bra på fotboll eller någon annan idrott för den delen. Det kan inte utgöra ett hinder för att man anpassar fritidsverksamheten, fotbollen eller någon annan, utifrån det deltagarunderlag man har att tillgå.

Man behöver tänka på alla, allas rätt till utveckling utifrån sitt kunnande. Det ska väl gälla även de som är i framkant inom sin hobby? Det är tydligt att insändarskribenten själv inte är särskilt intresserad av idrotten fotboll. Hen hävdar att ett fotbollslag behöver spelare med olika styrkor och det talar för att alla även ska få delta på likvärdiga grunder.

Jag håller med om att ett fotbollslag behöver olika kvalitéer men då vi talar om de yngre juniorlagen är det faktiskt så att de som är bra på försvarsspel i regel även är bra i offensiv zon, de skjuter och passar bäst. Ifall de agerar målvakt är de i framkant även där. Gruppera barnen utifrån nivå på fotbollskunnande, då blir fotbollen roligare och utvecklande för alla!

En annan förälder

Hittat fel i texten? Skriv till oss