Foto:

Ny kurs på gamla sjökort för samsyn i Östersjöregionen

Dagens Industri har i en artikel av tidigare chefredaktören Per Magnus ”PM” Nilsson, numera fristående krönikör på ledarsidan, framhållit Sveriges gränslösa utblick alltifrån stormaktstiden till dagens Östersjösamarbete. Rubriken – och devisen – är ”Gör Östersjön stort igen!” med iakttagelsen ”Känslan av bakvatten i Stockholm är konstlad!”.

Sverige, Finland och Åland utgör aktiva aktörer i den europeiska Östersjöstrategin. Parollen ”vi bygger Östersjöregionen tillsammans” utgör själva kärnan i den första europeiska makroregionala ambitionen i sitt slag.

Det gamla svenska stormaktsväldet var mer beroende av sjökort än kartor:
”Riket sträckte sig genom ett vattenlandskap från Örebro i väster till Ladoga i öster med städer som Västerås, Sigtuna, Eckerö, Åbo, Helsingfors, Reval, Borgå, Viborg, Nyen. Stockholm låg i mitten.” Dåtida Nyen heter i dag Sankt Petersburg! Om än Eckerös förmenta stadsrättigheter kan vara något förhastade, har betraktaren rätt i årtaget att ”Posten roddes över Ålands hav”.
I kontrast till svensk glömska om sin maritima historia, ses grannlandet Danmark, vars Dannebrog en gång vajade i premiär över himlavalvet på Revals redd (innan staden blev Tallinn), som en läromästare som vinner nya och inspirerande kontaktnät i världen med ”strukturer på gamla minnen”.

Östersjön kan säkerligen ”bli större” inom Sveriges nya roll där säkerhetspolitiken inte längre är ett gungande isolat, hotat av många främmande makter och en gång verkliga sjörövare. De sentida piraterna och en oväntad hotbild mot kritisk infrastruktur har emellertid återvänt i den ryska skuggflottans skepnad.

De GPS-avvikelser som stört flygtrafiken, i hög grad Finnair, har också drabbat sjöfarten. Risken för att radiofrekvenser och digital kommunikation skulle påverkas av antagonistisk elektromagnetisk manipulation, eller medelst annat sabotage för att slå ut vitala sensorer, mätutrustning och elförsörjning vid fyrplatser, bojar och radarstationer, utgör inslag i en ny och föränderlig hotbild.

Utöver ett gemensamt uppträdande inom EU och Nato, kunde dock förslagen om kulturellt samarbete i Östersjöregionen, lätt förstärkas med ett ökat utbyte till det svenska språkets, litteraturens och dialogens fromma.
Hur som helst borde Sverige kunna ”tänka framåt utifrån sin egentliga geografi”, där Stockholm ligger ”mitt i en region stora befolkningar, stora företag och en rik framtid”, sammanfattar Dagens Industri.
I detta sammanhang borde Ålands självstyrande landskap också fortsättningsvis vara självmarkerande som en katalysator för uppslag, initiativkraft och genomförande. Här kan inte minst den europeiska Östersjöstrategin tjäna som både ankare, led- och hävstång.
För att ge Dagens Industri rätt, och med min egen åländska boningsplats i självisk håg, förblir då Eckerö en given utgångspunkt med urgamla och invanda årsringar.

Jörgen Lundqvist

Eckerö

Hittat fel i texten? Skriv till oss