På juldagen gick larmet hos stamnätsbolaget Fingrid då strömöverföringen bröts i Estlink 2-kabeln mellan Finland och Estland. Kabeln exporterade då elektricitet med sin fulla kapacitet, 650 MW. Alla bolag med undervattensinfrastruktur i Östersjön har hög beredskap på grund av senaste årets händelser där både kablar och rör skadats under vattnet.
På under en halvtimme hade händelsen rapporterats till sjöbevakningens ledningscentral och ett febrilt arbete sattes i gång. Trots att det var juldag finns alltid bemanning och fungerade joursystem.
De kommande timmarna visade på ett fungerande, pålitligt och friktionsfritt samarbete mellan en rad olika myndigheter med den högsta politiska ledningen, president och centrala ministrar, ständigt informerade och där informationen också löpte vidare till Estland och Sverige samt EU och Nato.
En av Finlands största styrkor är just det snabba myndighetsöverskridande arbetet som är ett måste för att ett litet land ska kunna utnyttja begränsade resurser så optimalt som möjligt. Där måste man låna och hjälpa varandra via den juridiska termen handräckning. Man övar ihop, och många känner varandra när Finland är så pass litet. Operationen visar också att lagstiftningen fungerar i praktiken och ger myndigheterna rätt verktyg i skarpa lägen.
Man hade snabbt identifierat att det 230 meter långa Eagle S var det misstänkta fartyget för händelsen. Fartygets ankare hade efter att det slitit av elkabeln Estlink 2 även brutit datakablar för Elisa och Cinia mellan Finland och Estland samt Tyskland.
Fartygets kurs innebar också att det riskerade att slita av elkabeln Estlink 1, 350 MW, och skada gasröret Balticconnector igen, ifall det inte skulle stoppas. Därför var det också bråttom.
Klockan halv ett på annandagsjulnatten firades från helikoptrar gränsbevakningens specialgränsjägare och polisens beredskapsenhet, Björnligan, ner på fartyget tungt beväpnade med skarpladdade vapen. De är elitförband som regelbundet tränar med Försvarsmaktens specialtrupper.
Det är värt att notera att båda dessa enheter som användes, trots dess tunga beväpning, är helt civila enheter som också skulle användas på Åland och i åländska vatten, i allvarliga situationer i helt normala förhållanden. Jag har själv sett dem öva från helikopter, men det här torde vara första gången som de används i en riktig situation på ett fartyg.
Det snabba ingripandet räddade sannolikt Estlink 1-kabeln. Att det gjordes på ett sådant resolut sätt sände också en stark politisk signal att de här sabotagen måste ta slut och att vi inte bara tänker titta på.
Krönika_Namn:Mats Löfström
Riksdagsledamot