Foto:

Tveksam till om det är rätt tid att förändra avdraget

Åland behöver spara, alla måste bidra och alla kommer att påverkas. Så långt är vi överens.

En vanlig åtgärd när kassorna sinar är att strypa utgifter som tycks vara enkla att påverka, men som tyvärr ger svag utdelning. Detta ger sken av slagkraftigt agerande, men det hela blir ofta som när bonden klippte grisen ”mycket skrik för lite ull”.

Ger det slopade sjukkostnadsavdraget klirr i kommunernas kassa? Minskar avdraget administration och byråkrati? Svar på dessa frågor finns inte i lagförslaget. Däremot lanseras ett nytt ”skattebefrielseavdrag” som kommer att orsaka helt andra dimensioner av byråkrati. Detta kommer att kosta och kommer knappast att göra vardagen lättare för vanligt folk.
Lagförslag som rör ekonomi och som berör många ålänningar måste ha en grundlig konsekvensutredning. En sådan grundlig analys existerar inte. Det finns antydningar om ersättande kompensatoriska åtgärder, men inga konkreta förslag. Med anledning av detta ställer jag mig frågande till om det är rätt tid för att förändra sjukdomskostnadsavdraget här och nu.
Avslutningsvis, sjukkostnadsavdraget som funnits sedan 1947 är ett specifikt åländskt avdrag som vi har tack vare vår självstyrelse.

Veronica Thörnroos

Lagtingsledamot, Pro Åland

Hittat fel i texten? Skriv till oss