Ålands Framtid undrar vilket uppdrag lantrådet Sjögren och hennes regering har gett till de arbetsgrupper som arbetar med revisionen av självstyrelselagen. Skall reformen stärka Ålands självstyrelse och lösa de problem vi sett genom åren – eller handlar det ännu en gång om att anpassa oss till finsk lagstiftning?
Under pandemin stängde Finland gränserna, vilket gjorde att läkare bosatta i Sverige inte kunde ta sig till sina arbetsplatser på Åland. Trots att beredskapslagen innehöll både proportionalitetsprinciper och folkrättsliga hänsyn tog man inte kontakt med Åland i förväg – trots att vi har egen behörighet inom hälsa- och sjukvård. Hur kan vi säkerställa att Åland inte åsidosätts vid framtida kriser?
När Finland införde vårdreformen misslyckades man med att ta hänsyn till Ålands särskilda status, vilket resulterade i flera problem inom hälsa- och sjukvården. Problem som fortfarande har en tillfällig lösning vilket riksdagsman Mats Löfström lyfte i sitt anförande i riksdagen.
Nu har två nya arbetsgrupper tillsatts för att revidera självstyrelsen och hantera vissa frågor om behörighetsfördelning. Men kommer vi att se en faktisk utveckling av självstyrelsen – eller en långsam urvattning av Ålands ambitioner? Problemen har hopat sig, bland annat när det gäller den nya grundlagen, välfärdsområden och den nya beredskapslagen där Åland inte involverades. Vi ser med oro på utvecklingen och inser att Åland behöver en starkare självstyrelse som kan möta framtidens utmaningar – inte en där vi tvingas kämpa för att rädda det lilla vi har kvar.
Löftet har alltid varit att Åland ska kunna ordna sitt samhälle så fritt som möjligt utan att bli en självständig stat. Men vad innebär det i praktiken i dag? Och vilka är de åländska ambitionerna för självstyrens framtid? Vad vill de övriga partierna?
Ålands Framtid anser att vi måste arbeta för en progressiv utveckling av vår autonomi. Genom egna beslut och strategiskt tänkande kan vi stärka vår position. Vi bör inspireras av andra självstyrande områden och säkerställa att Ålands röst hörs – i Finland, i EU och internationellt. Det är dags för en öppen och ärlig debatt om Ålands framtid.
Peggy Eriksson
Ordförande Ålands Framtid