Mogens Lindén (17.02) beskriver ledningen för ÅHS inkorrekt, som om ledningen vore arbetsgivaren utan att se det enkla sakförhållandet att även ledningen också är anställd och givetvis inte kan vara sin egen arbetsgivare. Vilket får hela hans presenterade bild om ÅHS:s organisation att bli missvisande.
Landskapet, som tillför skattemedel, är förstås arbetsgivare och styr genom en styrelse även om ledningens agerande skulle kunna antyda att den har en makt den inte har. En vacker samsyn mellan ML och ledningen här? I princip är strukturen densamma som inom aktiebolag, att den som tillför medel styr även om det där handlar om aktiekapital och här skattemedel.
Ledningen skall i teorin arbeta enligt styrelsens anvisningar och har ingen annan makt än vad som delegerats den, men styrelsen har alltid det yttersta ansvaret för att medlen används väl. Och styrelsen kan aldrig gömma sig bakom den personal de i sista hand är ansvariga för då också all delegerad makt är styrelsens ansvar.
Tyvärr har detta enkla system vare sig förståtts av åtminstone de senaste styrelserna eller landskapet självt, för ingen annanstans vore det möjligt att ledningen offentligt går ut och säger vad den har för förtroende för styrelsen och öppet säga att vissa politiker inte har ledningens förtroende. Jämför med aktiebolag där en vd som inte har en betydande aktiepost, skulle få avgå efter dylika grava överträdelser mot den som i sista hand betalar lönen. När det som här är fråga om skattebetalarnas medel ser jag ännu mindre goda moraliska orsaker till att acceptera en organisation av verksamheten som uppenbart skadar den egna organisationen.
I övrigt belastas verksamheten av ett praktiskt, orimligtvis genomförbart krav på att ingen utanför ÅHS får informeras trots principer om transparens. Man har även den absurda principen om att arbetstagare inte ens får kontakta ledningen vid problem vars problematik faller direkt under ledningens ansvar; det måste vara nästan omöjligt att ens tänka sig en mer dysfunktionell princip.
Det ML anser viktigt, att facket får närvara vid styrelsemöten, är i jämförelse med ett ÅHS organiserat enligt rimliga principer av mindre vikt.
Peter Andersson