Evolutionen har skapat vargen till ett perfekt rovdjur. Den är stark, kan släpa en fullvuxen död älg, avverkar enorma sträckor och har mycket utvecklad luktsinne, hörsel samt minne. Samtidigt är den social, trogen och tar vara på sin kompanjoner och efterkomma. Allt detta är orsak till att arten har spridit sig praktisk taget överallt på jorden, anpassat sig i alla varierande terräng- och klimatförhållanden. Vargen är stamfader till alla hundraser som vi i dag har. Så på sätt och vis används så kallade miljötjänster när människan har hundarnas luktsinne till många viktiga ändamål. Och alla hundägare vet att människans bästa vän också är social och trogen. Åland är för litet för vargen, deklarerar Ålandstidningen. Ställningstaganden följer tidningens linje: värna om pengar och näringslivet.
Nu är åter den senaste ”invandraren” skjuten. Gick det lagligt till, det kan man fundera med hänvisning till pensionerade jaktvårdskonsulent Jens Harbergs redovisnin i Ålandstidningenen den 15 augusti. En drönare användes under jakten. Nämns en sådan apparat i jaktlagen? Och vad blir nästa: infraröda kikare, lasersikte, målsökande ammunition? Varför kallar man en sådan här jakt ”skyddsjakt”? Månne därför att man jagar skyddsvärda arter?
Bakgrunden är nog en likadan ordlek som med ”Peacemaker”, det vill säga Colt-revolver i Vilda Västern. Detta skjutvapen bars av såväl sheriffer som skurkar och sannerligen skapades inte fred, men i stället kaos.
En vädjan till Ålandstidningen, visa inte stora närbilder med dödade djur! Det är makabert och barn kan få ångest, då man är van med snälla och mysiga björnar och lejon i tv och barnböcker, vilka vi vuxna vet att klassas som rovdjur.
I jakten på denna varg deltog 35 jägare, ett rekord! Engagemang finns! Önskar att detta också kunde riktas till att decimera den åländska överstora rådjursstammen. Deras skadeverkningar är omfattande. Att krocka med rådjur orsakar skador för både inblandade människor och fordon. Våra rådjur är den största reservoaren för fästingar. Varje år blir många ålänningar och våra besökare bitna av fästingar. I många fall leder det till allvarliga sjukdomar som borreliosis och TBE.
Behandlingen blir inte alla gånger lyckad och kan leda till mycket lidande under flera år. Kostnaderna som orsakas samhället är höga. Rådjur står även för skador i odlingar och trädgårdar. Vargen kan effektivt hjälpa, om den tillåts leva och bättre förhindras att angripa fåren på beten, att minska antalet rådjur.
Naturskyddare