Foto:

GC-vägen till Kalmarnäs har högsta prioritet

Vi vill med anledning av insändaren om den planerade gång- och cykelbanan till Kalmarnäs redogöra för de fakta som ligger till grund för beslutet.
Kommunstyrelsens beslut om att förverkliga en gång- och cykelled längs Kalmarnäsvägen fattades år 2018, då också budgetmedel avsattes.
På grund av att delgeneralplanen för Kalmarnäs kom att behandlas i domstol kunde den slutligen fastställas först år 2021. Delgeneralplanen är betydelsefull på två sätt: Dels är den en förutsättning för att genomföra själva gång- och cykelleden, dels möjliggör delgeneralplanen en förtätning av Kalmarnäs och kommunen tar höjd för inflyttning av ca 500 personer som kan tänkas vara intresserade både av den direkta närheten till Mariehamn och strandområden. Enligt kommunens tjänstemän bodde år 2023 656 personer på Kalmarnäs.
Det styrdokument vi fattar beslut enligt i dessa frågor är Jomala kommuns gång- och cykelvägsplan, antaget av kommunfullmäktige 14 november 2023. Målet med planen är att förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter samt att uppmuntra till ökat användande av cykel som transportmedel. Detta offentliga dokument utgör en strategi som fastställer riktlinjer för utvecklingen av kommunens gång- och cykelvägnät. Sträckningen längs Kalmarnäsvägen har i planen prioritet A1, den allra högsta. Detta grundar sig på att trafikbelastningen längs norra Kalmarnäsvägen till 1157 fordon per dygn, varav de flesta passerar under rusningstrafik när lätt trafik är mest aktiv. Eftersom dessa trafikräkningar gjordes 2010–2011 och inflyttningen i området ökat sedan dess, kan de aktuella siffrorna antas vara högre. Sedan mätningen gjordes har även vägen börjat trafikeras av tätortsbussen cirka två gånger i timmen under vardagarna. Detta möjliggör att barnen kan nyttja denna linje som skolskjuts till stadens skolor. Vägen korsas och följs av skolbarn på väg mellan bostadsområdena och busshållplatserna och i den föreslagna trafiklösningen ingår nu både busshållplatser och säkra övergångar för skolbarnen, dvs.
Jomala kommun har länge drivits av en expansiv inflyttning, vilket berikar kommunen. Under hösten 2024 kommer Jomala kommunstyrelse och fullmäktige att göra en prioritering av alla investeringar som kommunen står inför. Att tillhandahålla en bra service och grundläggande infrastruktur åt kommuninvånarna när Jomala växer kraftigt, kommer att vara en stor fråga under den här mandatperioden. Kommunstyrelsen kommer att ta ansvar för dessa frågor.

Med vänlig hälsning,
Jomala kommun-styrelse gm.

Wille Valve, MSÅ
Sandra Listherby, Lib
Anders Ekström, Lib
Nina Viktorsson, MSÅ
Jonas Eriksson, C
Linda Jansson, ÅF
Kicki Blomqvist, ÅSD

Hittat fel i texten? Skriv till oss