Skribenten är skarpt kritisk till landskapsregeringens förslag om sjukvårdskostnadsavdraget.
Skribenten är skarpt kritisk till landskapsregeringens förslag om sjukvårdskostnadsavdraget.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Hur mycket sparar ni, LR?

Ni kan inte ta bort en rättighet för de som är sjuka och ekonomiskt utsatta! Vad menar ni, landskapsregeringen: hur mycket sparar ni om ni drar in sjukvårdskostnadsavdraget? Jag vill ha svar på det!

Det finns de som inte kan ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Bara ni har det bra, sitter på makten och får styra, ställa och bestämma i samhället över andra är det väl okej att köra över oss med försämringar. Ni kör över oss precis och så ska det hittas på något jål om något bidrag som är till försämring ändå för oss. Ni skulle aldrig acceptera att det tas från er beslutsfattare som själva har det så materiellt bra och mer än ni behöver. Ni beslutsfattare kan inte ens på djupet förstå, eller vill inte förstå, hur det är att vara låginkomsttagare med låg pension. Så ni rika kan ta från ert eget om ni ska dra in och spara.

Sjukvårdskostnadsavdraget är viktigt och det känns som hela samhället havererar för att allt handlar om pengar, och när pengarna tryter ska det tas från de fattiga och ges till de rika. Sara Kemetter (S) säger att Socialdemokraterna inte diskriminerar och tryggar tillräckligt socialskydd. Men varför sätter ni er inte emot då? Kristine Dzene (S) har en insändare om att avdraget har betydelse, också för barnfamiljer eftersom barnens sjukkostnader dras av i föräldrarnas beskattning. Multisjuka personer och personer med långvariga sjukdomar drabbas ekonomiskt och den senaste utredningen om ekonomiskt utsatthet visar entydigt att avdraget är mycket viktigt. Det står även i tilläggsutredningen som handlar om hur man ska stödja personer med funktionsnedsättningar på Åland att avdraget har mycket stor betydelse också för dem.
Man kan inte ta bort en rättighet för den som är sjuk och ekonomiskt utsatt. Andreas Kanborg (Ob) uttalar sig om att LR inte kan börja med att slopa avdraget. Man måste börja med ert eget!
Från nästa år har jag ingen återbäring att hämta och glädjas över om jag inte får dra av sjukkostnadsavdraget. Jag har inga andra avdrag som gynnar mig. Det LR säger att vi ska få kompensationer och något annat bidrag kan de glömma, för det gynnar oss ingenting, jag får inte någon skatt tillbaka på något bidrag. Sjukvårdskonstnadsavdraget infördes för att vi skulle få det bättre med våra kostnader, som avgifter, mediciner, glasögon med mera.
Nu ska det göras sämre för att ni rika ska ha av oss fattigare.

AB

Hittat fel i texten? Skriv till oss