Foto:

Mindre byråkrati är målsättningen

I måndags släpptes Mario Draghis (tidigare ordförande för ECB) rapport ”Framtiden för europeisk konkurrenskraft”, där han lyfter att EU halkar efter i produktivitet och att USA och Kina springer ifrån oss. Särskilt inom tech och AI. Men att vi har potential att vända trenden då vi har många fördelar samt en högre levnadsstandard.

Frågan är varför EU:s konkurrenskraft är viktigt? Helt enkelt för att vi fortsättningsvis ska kunna erbjuda den höga välfärden vi har. Ett svagare ekonomiskt EU påverkar även oss och vår service här på lilla Åland. Inte minst EU:s lagstiftning och byråkrati – som rapporten långt pekar ut som grunden till att EU halkar efter.

Följande skrivning av Mario sammanfattar det rätt bra: ”Problemet är inte att Europa saknar idéer eller ambition. Men innovation blockeras på nästa nivå: den omvandlas inte till kommersialisering, och innovativa företag som vill expandera hindras av inkonsekventa och restriktiva regleringar. Många europeiska entreprenörer föredrar att söka finansiering från amerikanska riskkapitalister och expandera på den amerikanska marknaden.”

Det är mycket positivt att den här rapporten gjorts och förhoppningsvis så får vi se konkreta förslag i linje med den. Det är också positivt att mina ministerkollegor i både Sverige och Finland lyft behovet av att sluta implementera EU-direktiv så strikt, båda länder brukar nämligen vara bäst i klassen med det. På grund av Ålands litenhet följer vi oftast samma linje som Finland/Sverige. En ytterligare utmaning för oss är att den mesta lagstiftningen är utformad för stora länder och stora företag och inte små självstyrelser och små företag (litet företag i EU = 50 anställda och 10 miljoner i omsättning).

Men tack vare självstyrelsen så har vi i alla fall möjligheten att skapa lokala anpassningar. Mindre byråkrati är och behöver vara målsättningen!

Jesper Josefsson (C)
Närings- och miljöminister

Hittat fel i texten? Skriv till oss