Resande under lågsäsong är en global trend som växer alltmer. Åland har fantastiska möjligheter att locka fler besökare utanför den traditionella sommarsäsongen. Naturnära upplevelser som vandring, cykling och fiske, samt kultur, lokal mat och fina golf- och idrottsanläggningar gör vår ö attraktiv långt in på hösten. Redan i slutet av november inleds julsäsongen med mysiga marknader och julbord. Vi har stillhet och mörker som faktiskt är bristvara på många håll.
Det finns en efterfrågan på det som Åland har att erbjuda bland resenärer från Mellaneuropa. I en omfattande marknadsundersökning från projektet Light in the Dark, framkommer det från 5.000 respondenter att 62 procent av de tillfrågade gärna reser utanför högsäsong, särskilt för att vandra, fotografera naturen och basta. Av de tillfrågade är 41 procent villiga att kombinera resandet med distansjobb. Allt fler vill undvika sommarens höga temperaturer och turistträngsel. De första researrangörerna som specialiserar sig på ”off season-travel” har redan etablerat sig och lockar allt fler kunder.
Men det finns även utmaningar med säsongsförlängning. Light in the Dark har kartlagt utmaningar bland 239 små och medelstora turistföretag i norra Östersjöregionen. Undersökningen visar att destinationerna fokuserar för ensidigt på att marknadsföra sommarsäsongen och att företag ofta har svårt att rekrytera och hålla kvar personal.
De upplever det svårt att nå internationella marknader och det finns problem med tillgänglighet och tidtabeller. Viljan att öka öppettider och att skapa säsongsanpassade upplevelser finns, men mindre företag har ofta begränsade resurser och möjligheter att göra stora satsningar på egen hand.
Det finns insatser som kunde göras utan stora investeringar, till exempel ledda naturaktiviteter, matlagning i naturen, och gårdsbesök som en slags förlängning av Skördefesten. För tillfället ordnar Högskolan på Åland workshops för att skapa efterfrågade upplevelser, vilka hittills lockat 15 företag.
Turisterna gör dock sällan resebeslut baserat på enskilda företagares utbud. De vill ha helhetsupplevelsen med natur, kultur, restauranger och sevärdheter. Det får inte heller vara för komplicerat att boka de olika delarna i helhetsupplevelsen, då finns risken att man väljs bort. Lösningen ligger därför i samarbete, digitala bokningsmöjligheter, förbättrad tjänsteutveckling och försäljning. Om Ålands turism ska växa under lågsäsong krävs det också att man ändrar kurs och blickar på nya marknader utanför Finland och Sverige. Tyskland är en mycket potentiell marknad enligt projektets undersökningar. Det är galenskap att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat, sade redan den gode Albert Einstein.
Med bättre tillgänglighet från Europa, såsom direkta flygrutter från till exempel Tyskland, kunde vi locka fler besökare som vill upptäcka Ålands unika natur och kultur utanför högsäsong. Vi behöver ta vara på det momentum som finns just nu för säsongsförlängning inom turismen på Åland.
Monika Birkle
Projektledare Light in the Dark, Högskolan på Åland