Foto:

Idéskiss till demensby på Ytternäs ängar

På allmän begäran vill jag på insändarplats beskriva idéskissen till en demensby på Ytternäs ängar, som presenterades vid ett diskussionsmöte för allmänheten i Mariehamnsmuseet förra veckan, och som jag under hösten utformat i samarbete med Barbro och Margit i vår tantgrupp.

Skissen utgår från specialläkare Eva Erikssons initierade och åskådliga beskrivningar av kvaliteterna i ett boende som stöder minnessjuka mänskors välbefinnande. De boende kan röra sig fritt både inomhus och utomhus med tillgång till levande natur och frisk luft. Rörligheten håller klienterna friska. Arkitekturen bejakar de äldres personliga frihet och skapar sociala sammanhang som ger livet mening också när man drabbats av demenssjukdomar.

Byn består av sju ”egnahemshus” med åtta boende i varje, sammankopplade genom ett klimatskyddat gatunät i form av inglasade arkader, som i ritningen visas som öglor målade i orange. De privata rummen (med eget wc) visas som blå fyrkanter grupperade runt ett allrum/matsal med anknytande kök och ett litet mys-, tv-, eller samtalsrum (gul färg). Från varje enhet finns direkt utgång till omgivande naturlandskap med sammanhängande promenadstråk runt hela byn.

Gemensamma utrymmen är öppna och tillgängliga för såväl de boende som för besökande anhöriga och övriga intresserade besökare. De formar en välkomnande famn mot väster innehållande en huvudentré, en butik och restaurang med möjlighet till uteservering i eftermiddagssolen med utsikt mot Westergårds unika och vackra kulturmiljö. Innanför entrén möter en hall med en liten reception och garderobsutrymmen, och med utblick mot en innergård, förslagsvis utformad som en japansk trädgård med stenar, grus, träspångar, martallar och körsbärsträd. Intill hallen finns också en festsal (violett) för konserter, föredrag och berättelser, dans, yoga och gymnastik. Centralt i gatunätet finns personalutrymmen samt en badavdelning (blå) med bassäng och utrymmen för fysioterapi, olika behandlingar och läkarmottagning.

De inglasade arkaderna ger alternativa mjukt fortlöpande promenadstråk med kontakt dels till gröna innergårdar dels till utblickar mot landskapet. Hela byn är ingärdad med vänliga stängsel inbäddade i buskvegetation.

Förslaget om en by med marknära boende på Ytternäs ängar fick ett positivt mottagande vid mötet i Mariehamnsmuseet. Nu pågår en namninsamling till stöd för förslaget. Margit, Barbro och jag hoppas på ert stöd.

Gunda Åbonde
Arkitekt

Hittat fel i texten? Skriv till oss