I augusti och september i år genomfördes den årliga lokala Ungdomsundersökningen för alla Ålands 13–18-åringar. I år nådde vi totalt 1.481 ungdomar av drygt 2.000. Undersökningen har gjorts sedan 2019 och ska ses som ett redskap att mäta temperaturen på ungdomarnas ANDTS-vanor (ANDTS = alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och i ett tidigt skede kunna upptäcka ifall något är på väg åt fel håll, så där kan läggas in resurser för att förebygga.
Sedan 80-talet har både alkohol- och tobakskonsumtion gradvis minskat, men dessvärre ser vi att detta stannat av. Nya produkter har äntrat marknaden och lockar med smaksättningar för att underlätta intaget. Vad som vinner mark är tobaksfria nikotinprodukter i form av vejp/e-cigaretter och vitt snus/nikotinpåsar. Framför allt flickor står för ökningen av snuskonsumtionen. I Sverige har användning av snus bland flickor femdubblats sedan lanseringen av produkten 2016 (CAN 2024). Hos oss har användningen på gymnasialstadiet (pojkar och flickor) legat rätt stabil de senaste tre åren medan vi på högstadiet märker av en ökning.
År 2022 hade nio procent av högstadieeleverna snusat (brunt/vitt snus) och i dag är det 16 procent. Detsamma gäller för e-cigaretter; rätt stabilt på gymnasiet men en ökning på högstadiet där 14 procent vejpat 2021 och i dag är det 21 procent. Dessa produkter är nya och outforskade vilket gör att man inte med säkerhet känner till biverkningar efter långvarigt bruk. Vad man däremot vet är att nikotinhalten kan variera väldigt mycket vilket kan göra produkten än mer beroendeframkallande.
Ännu större är ökningen av andel högstadieelever som testat alkohol; år 2020 hade 23 procent testat alkohol och nu var det 32 procent i årets undersökning. Oroväckande är attfyra procent av samtliga 13–18-åringar själva framfört fordon i berusat skick och sju procent har åkt med berusad förare.
Meningsfulla fritidssysselsättningar fungerar preventivt mot normbrytande beteenden samt psykisk ohälsa och är en skyddsfaktor mot beroendeskapande. I årets undersökning svarar en en tredjedel av högstadieeleverna att de inte medverkar i någon organiserad fritidsaktivitet. I lyceet har andelen som deltar i organiserad aktivitet gått ner från 61 procent år 2020 till 55 procent idag. I yrkesgymnasiet år 2020 deltog 39 procent och 34 procent i dag.
Tröskeln att stanna hemma från skolan har sänkts rejält. År 2021 hade 20 procent av högstadieeleverna någon gång skolkat medan den siffran varje år sedan dess höjts till att i dag ligga på hela 38 procent! Detsamma gäller för lyceet där 14 procent någon gång skolkat år 2022 mot 34 procent i dag. På yrkesgymnasiet hade 19 procent skolkat år 2022 och i dag är det 35 procent.
Föreslagna rekommendationer om skärmtid ligger på 2–3 timmar/dag för 13–18-åringar och vuxna. Dessa uppfylls av enbart mobilanvändning för 86 procent av 13–18-åringarna. 46 procent av flickorna använder mobilen fem timmar eller mer per dag och motsvarande siffra för pojkarna är 30 procent.
Michaela Karlsson-Kronström
Projektledare Folkhälsans ANDTS-projekt