Foto:

Tveksam nytta av förnybara energikällor

Jag beklagar att Anders Gustafsson uppfattat min kommentar om hans syn på vindkraft som ett personangrepp. Det var inte avsikten, det var så jag uppfattat hans inställning, tydligen inte korrekt, jag ber om ursäkt.

När det gäller erosion av bladen finns det en stor mängd bildbevis. Jag har själv sett en deponi med relativt små blad. Det har varit mycket lagningar och erosionsskadorna syntes tydligt. Det finns bilder och videofilmer att se på nätet. Det är uppenbart att det inte är några hundra gram plast, som försvunnit.

Det är bra med en studie i Danmark. Inga andra officiella studier har gjorts. Frågan är om uppgifterna publiceras? Om undersökningen är beställd av vindindustrin kan det vara locket på. Vindindustrin vet mycket väl hur mycket plast, som eroderar bort, men tiger. Jag har personligen träffat Svensk Vindenergis vd Daniel Badman, när han gästade Åland. Han hävdade som vanligt att erosionen rörde sig om gram tills jag visade några bilder, då tvärvände han! Norges Miljøvernforbund har på basen av laboratorietest vid University of Strathclyde, Glasgow, gjort beräkningar på erosionen. Den är naturligtvis beroende av nederbördens storlek och jag har varit i kontakt med dem. De har räknat på 15 MW vindsnurror i åländska förhållanden. Mina uppgifter baseras på deras värden.

2018 fick tillverkaren Siemens Gamesa byta blad på två anläggningar byggda 2013, alltså bara efter fem år. Det gällde 140 av 175 turbiner i London Array Windfarm och 87 av 111 vid Anholt, Danmark. Dessa verk var bara på 3,6 MW och vi vet att större verk får mer skador och kortare livslängd genom högre bladhastighet. Skyddsfärgen är helt riktigt polyuretan, men den slits också och den innehåller PFAS!

Nyttan av de så kallade förnybara energikällorna är mycket tveksam. Vind- och solkraft är ett stort problem för elnätet genom sin slumpmässiga elproduktion, samtidigt som de inte bidrar till frekvens stabilitet. Att kalla dem förnybara är också fel, de kräver enorma mängder material och har en kort livslängd. Materialbehovet är enligt US Department of Energy 11-17 gånger högre än för konventionell kärnkraft. Svenska Kraftnät ger intressant information. Sverige har 16.300 MW installerad vindkraft, den har i snitt producerat 25 procent av installerad effekt. Levererad effekt har varierat mellan 118 och 12.911 MW.

Ett blad i trä blir naturligtvis miljövänligare än dagens blad med armerad epoxi. Ska bli intressant att se utvecklingen. Materialåtgången är fortsatt ett problem. Bullerstörningarna torde bli samma.

Jan Grönstrand

Hittat fel i texten? Skriv till oss