Foto:

Viktigt värna språket i näringsrätten

Näringsrätten är en av de grundläggande pelarna i Ålands självstyre och tillkom som en viktig del av ålänningarnas nationalitetsskydd. En av de främsta anledningarna till detta är för att bevara vårt svenska språk.

År 2017 beviljades Jysk tillfällig näringsrätt för att etablera sig på Åland. Kort efter att butiken öppnade blev det tydligt att företaget bröt mot våra språkregler. Trots detta står vi i dag, sju år senare, med finska prislappar på flera av varorna i Jysks butik på Åland.

Vad är nästa steg? Kommer vi snart få se kvitton, lönespecifikationer och arbetsavtal på andra språk än svenska? Att kansliminister Ingrid Zetterman (Lib) i Ålandstidningen avfärdar detta som en ”tillfällig störning” efter sju år är högst bekymmersamt.
Vi anser att det är djupt olyckligt att kansliministern inte tar vårt språkskydd på större allvar, särskilt då det är internationellt förankrat. Åland behöver en regering som på allvar bevakar och skyddar våra åländska intressen – inklusive vårt svenska språk.

Jonny Landström
Peggy Eriksson
Ålands Framtid

Hittat fel i texten? Skriv till oss