Markområdet med beteckningen 478-404-2-124 (Ytternäsängar) har inte varit aktuellt i diskussionerna om var ett demenscenter ska byggas i Mariehamn. De två platser som hittills utkristalliseras som lämpliga är Mariepark eller Apalängen. Inget av dessa alternativ är optimalt med tanke på de tilltänkta hyresgästernas behov av boende på markplanet.
Margit Holmberg bor på Västergårds i Ytternäs. Hon har lanserat ett förslag att i stället bygga en demensby på stadens mark öster om hennes hem Västergårds. Området är 1,8 hektar eller 18.500 kvadratmeter stort och rymmer gott och väl en demensby för 60 personer samt allmänna utrymmen som restaurang, spa och dagverksamhet.
Vi måste planera och bygga bostäder för äldres olika behov. Många äldre vill bo i centrum för att kunna röra sig i stan och sköta sina affärer själva. Anpassat boende som Stuckes Comfort visar på ett alternativ. Folkhälsans allaktivitetshus är likaså ett bra alternativ. Tyvärr är dessa alternativ rätt dyra för de flesta äldre, särskilt kvinnor eftersom kvinnor i genomsnitt har betydligt lägre pensioner än män. Marstad planerar att bygga nya pensionärsbostäder på Edlagårdens tomt. Troligen ett ekonomiskt mera fördelaktigt alternativ. Edlagården ligger dock långt från all service och en lång backe försvårar tillgängligheten. Kollektivtrafiken fungerar inte heller tillfredsställande. Bostäderna blir säkert fina och behövs men ett riktigt hållbart alternativ är de inte.
S:t Göranshemmet och Johannahemmet är tänkta att bli så kallade trygghetsboenden. Det är en boendeservice som erbjuds äldre som av sociala skäl och nedsatt funktionsförmåga önskar bo tillsammans med andra och mera centralt. Dessa bostäder kan ha en stor förebyggande effekt. Social trygghet och möjlighet att röra sig i centrala Mariehamn förebygger behovet av hemtjänst och andra omsorgsinsatser.
Demenssjukas boende kräver extra eftertanke. Viktigt är att skapa ett boende som tar till vara de demenssjukas rörelseförmåga. Erfarenheten visar att lösningar av typ demensby ger den bästa lösningen. Det betyder att alla bor på markplanet och har egen utgång som gör att man fritt kan röra sig på demensbyns område. Målgruppen är personer med svår eller medelsvår demenssjukdom.
Dessutom ska demensbyn förses med allmänna utrymmen som restaurang och spa som kan besökas av anhöriga och vem som helst. Utrymmen för dagverksamheter måste också byggas efter som behovet är stort bland dem som bor kvar hemma. När de boende kan röra sig relativt fritt bevaras funktionsförmågan bättre och den sista tiden i livet som kräver större vård- och omsorgsinsatser minskar.
Stadsstyrelsen har givit två arkitektbyråer i uppdrag att utvärdera Mariepark eller Apalängen för ett demenscenter. Ingen av tomterna kan husera en demensby. Utredningen av var och vad vi ska bygga borde därför kompletteras med Margit Holmbergs förslag att bygga en demensby på Ytternäsängar.
Barbro Sundback (S)