Under diskussionerna om Mariehamns integrationsprogram har vissa uttryckt en inställning där flyktingar och invandring från utanför Europa ses som en börda för Åland, medan de från Europa betraktas som välkommen arbetskraft. Denna syn på människor beroende på ursprung är inte konstruktiv – det är ren diskriminering. Sådana attityder skapar splittring och bidrar till segregation. De som står upp för alla människors lika värde försvarar europeiska värderingar som bygger på respekt, människovärde och empati. Uttalanden som dessa strider mot de värden vi säger oss försvara och motverkar ett hållbart och inkluderande Åland.
Cirka 37 procent av ålänningarna är födda utanför Åland och är uppskattade samhällsaktörer som bidrar till näringslivet, kulturen, utbildningen och andra delar av samhället. De människor som ibland bemöts med skepsis driver butiker, arbetar i våra institutioner och bidrar betydelsefullt varje dag. Dessa personer har gjort sin del för att integreras på Åland och förtjänar både erkännande och en ursäkt för kränkande uttalanden i debatten. Det är hög tid att vi alla visar de europeiska värderingar vi säger oss stå för och aktivt stödjer integration. Att bygga ett hållbart, inkluderande samhälle är vårt gemensamma ansvar.
Kvotflyktingar är en sårbar grupp som tvingats lämna sitt hemland på grund av krig, humanitära kriser eller hot. De flyr från våld och förföljelse och behöver internationellt skydd. Det är vårt gemensamma ansvar att erbjuda den trygghet som alla människor har rätt till. Vår medmänsklighet och demokratiska värderingar motiverar oss att se till att de som är i akut behov av skydd finner det hos oss.
När vi förvägrar andra samma chans av rädsla eller fördomar riskerar vi att förlora den mångfald som gör Åland starkare och mer motståndskraftig, och sådana uttalanden hotar sammanhållningen i vårt fredliga samhälle. Att lämna sitt hemland kräver mod, styrka och viljan att överleva. Åland och Finland – några av världens mest stabila och lyckliga områden – borde vara platser där vi hedrar och stöder dessa modiga människor. Vi behöver dem.
Integration handlar om att bygga broar, visa värdighet, respekt och empati, och skapa ett hållbart samhälle där vi bryr oss om varandra oavsett ursprung. För oss som fötts utanför Norden men valt att vara en del av Ålands framtid, är integration inte bara en nödvändighet för en åldrande befolkning – det är en moralisk skyldighet och en fråga om mänskliga rättigheter, grundad i internationella lag och europeiska värderingar.
För att Åland ska växa måste vi välja gemenskapens väg och vara ett samhälle som välkomnar och värdesätter alla sina medlemmar. Om vi vill attrahera människor som vill bidra till vårt samhälle, måste vi själva stå för de värden vi förväntar oss.
Verklig hållbarhet kräver att vi omfamnar vårt ansvar gentemot varandra och kommande generationer.
Alyssa Bittner-Gibbs (S)
Medlem i Ålands Integrationsråd samt ordförande för Ålands mångkulturella förening
Kristine Logoss Dzene (S)
Viktoria Olsson (Lib)
Jonas Sommarhed
Medlemmar i Ålands Integrationsråd