I juni 2022 godkände Finlands regerings ministerarbetsgrupp för kunnande, bildning och innovationer ett utvecklingsprogram för att utveckla och stärka undervisningen och lärandet i det andra inhemska språket inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Programmet består av åtta åtgärder som ska förverkligas åren 2022-2023 i samarbete med bland annat Nätverket Svenska nu och Svenska Finlands folkting.
En av åtgärderna gäller stöd till svenskundervisningen inom yrkesutbildningen. En yrkesinriktad grundexamen på finska omfattar studier i det andra inhemska språket för endast ett kompetenspoäng. Det finns behov av relevant material som läraren flexibelt kan använda sig av i undervisningen. Eleverna måste få förkovra sin yrkesvokabulär och få en insikt om i vilka situationer de kan behöva svenskan i yrkeslivet.
Svenska nu lanserade nyligen läromaterialet Mitt drömyrke, som består av videor där svenskspråkiga studerande vid olika läroanstalter berättar om sina studier och sina blivande yrken. Till videorna finns hörförståelseuppgifter och olika slags övningar som eleverna kan göra för att öva sitt yrkesspecifika ordförråd. Materialet innehåller också en helhet om Svenskfinland och finlandssvenska dialekter. Eleverna kan lyssna på studeranden, som är hemma från olika delar av landet, berätta om sina hemorter.
En av personerna i materialet är Léna som studerar till husbyggare vid byggtekniklinjen på Ålands yrkesgymnasium. På videorna berättar hon om sina mångsidiga studier och livet på Åland i Jomala kommun. Léna har flyttat till Åland från Frankrike och hon tycker det bästa med livet på ön är det småskaliga – att livet är tryggt och mysigt och att alla känner alla. Man kan bo på landet och ändå ha cykelavstånd till staden.
Finska statsmaktens utvecklingsprogram för andra inhemska språket är ett välkommet initiativ. Nätverket Svenska nu vill uppmuntra finskspråkiga elever att våga använda den svenska de kan och erbjuda dem upplevelser som väcker intresset för språket. Vi hoppas att vårt nya läromaterial ger finskspråkiga elever nya insikter om språkkunskapernas betydelse i arbetslivet och hur mycket de har gemensamt med Léna och andra svenskspråkiga finländare.
Mikael Hiltunen, projektchef
Hanaholmens Svenska nu-nätverk