Foto:

Huvudet kallt i skyddandet av kritisk infrastruktur

För en dryg vecka sedan skadades en fiberoptisk datakabel mellan Sverige och Finland. Många är på helspänn då infrastruktur går sönder. Regeringarna i både Sverige och Finland uttalade sig ändå klokt och försiktigt som sig bör då man inte har all fakta klar: ”Vi ser allvarligt på situationen och utreder frågan noga”.

Det är viktigt att hålla huvudet kallt medan saker utreds. Denna gång verkar det som att kabelbrotten uppkommit av grävningsarbete. Det är inte ovanligt att kablar skadas då det grävs.

Gällande undervattenskabeln mellan Finland och Tyskland, samt den mellan Litauen och Sverige, som gick av för några veckor sedan, är det inte lika sannolikt att något skett av misstag. Händelsen utreds som sabotage och ett kinesiskt fartyg på väg från Ryssland är fortsatt misstänkt. Spekulationer finns både kring att fartygets ankare skadat kablarna, som det kinesiska fartyget som skadade gasröret mellan Finland och Estland tidigare, eller att det varit täckmantel för undervattensaktivitet.

Tack vare myndigheternas snabba agerande lyckades man stanna det misstänkta fartyget innan det kom ut på världshaven från Östersjön. Det ligger fortfarande för ankare i Kattegat.

Målsättningen med misstänkta hybridoperationer är flera. För det första vill man skapa osäkerhet och rädsla. För det andra flyttar man fokus från annat vilket kan vara en avledningsmanöver. Av den anledningen är det viktigt att myndigheter också fortsätter fokusera på sitt eget då något händer så att man inte tappar blicken från bollen. För det tredje vill man se hur vi reagerar och hur snabbt. Skulle vi exempelvis vara redo att själva bryta mot internationell sjöfartslag för att borda ett fartyg på internationellt vatten, och vad skulle det få konsekvenser för vad andra länder skulle kunna göra. För det fjärde vill man se att man på riktigt kan skada infrastruktur då vårt moderna samhälle är sårbart.

Det är i praktiken omöjligt att skydda allt hela tiden. Det går däremot att öka skyddet samt försvåra möjligheten att sabotera infrastruktur. Det går att skapa redundans, sätta stängsel, öka cybersäkerhet och övervakning samt att se till att låsen är i skick och rapportera om man ser något misstänksamt. Det är också viktigt att öva för olika scenarier, se till att man har basbehov av reservdelar hemma och att man vet vem i vilka myndigheter man ska ha kontakt med om något händer.

Allt detta gäller också på Åland, där flera åländska aktörer redan vidtagit åtgärder för att förstärka säkerheten. Tråkigt är det så klart att behöva göra det i ett samhälle där vi länge varit vana att inte ens behöva låsa dörren. Men världen har ändrat och vi är en del av den världen oavsett vad vi tycker om det. Det gäller att varken vara rädd eller paranoid, men förberedd och vaksam.

Krönika_Namn:Mats Löfström

Riksdagsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss