I dagens värld är reflektion och perspektiv avgörande. Krig i Ukraina, konflikter i Mellanöstern, situationen i Hong Kong och Taiwan, och valet i USA påverkar oss alla. Även i Norden polariseras samhället. Efter skotten mot Donald Trump fylldes min telefon av frågor om vad som skulle hända. Fokus bör ligga på kommunikation och gruppering: olika grupper kommer snabbt att skyllas, Joe Biden anklagas, och medierna sprider rubriker som kan bli missvisande.
Enskilda åsikter, skämt och rykten kan övergå till mobbing. Kampanjen mot Joe Biden i USA kan ses som mobbing. Biden är gammal, liksom Trump. Men ska ett ödesval avgöras av att vi driver med en person som kämpat mot stamning hela sitt liv? Är det rimligt att Biden är helt dement, som vi läser och hör?
När vi läser rubriker, måste vi fråga oss om det speglar verkligheten eller bara är drev. En person med allvarlig demens skulle såklart inte kunna hantera presidentens uppgifter.
Varför sprids då dessa rykten? För att vi älskar det sensationella och enkla. Vi tycker att det är roligt att se andra göra misstag och delar det gärna. Men vi måste reflektera innan vi sprider sådana saker. Är det rimligt att låta ett val avgöras av memes och felaktiga påståenden snarare än faktiska politiska frågor? Drevet är ett fenomen där individer och medier hakar på en negativ trend mot en person eller grupp, ofta utan att ta hänsyn till hela bilden. Detta beteende polariserar samhället och kan leda till mobbing, felaktiga anklagelser och oförmåga att se komplexiteten i en situation.
I kriser och osäkerhet är behovet av reflektion och perspektiv större än någonsin. Vi måste stanna upp, tänka efter och se saker ur olika vinklar. Det innebär att inte genast hoppa på drevet, att ifrågasätta och att förstå den större bilden.
Reflektion innebär att vi granskar våra egna beteenden och tankemönster. Vi måste fråga oss om vi verkligen har hela bilden och om våra handlingar är rättvisa och baserade på fakta. Perspektiv handlar om att sätta sig in i andras situationer och att förstå deras unika utmaningar och erfarenheter.
Vi har alla ett ansvar att främja en kultur av reflektion och perspektiv. Genom att undervisa om kritiskt tänkande, empati och respekt för andra, kan vi bryta cykeln av drev och mobbing. Barn som lär sig att ifrågasätta information och se saker ur olika perspektiv blir vuxna som bidrar till ett mer rättvist samhälle. På Åland ser vi också hur drev och mobbing påverkar det lokala samhället. Mobbing sker inte bara i skolan utan även i vuxnas liv, privat och på arbetsplatser. Polarisering och tendensen att snabbt döma andra skapar en miljö där mobbing frodas. Det är viktigt att vi tar ansvar för att motverka detta genom att vara medvetna om våra ord och handlingar.
Genom att främja reflektion och perspektiv kan vi motverka drevets skadliga effekter. Låt oss ta ett aktivt steg mot en mer reflekterande och förstående värld. Tillsammans kan vi bygga ett samhälle där drev och mobbing inte har någon plats, och där alla känner sig trygga och värderade för den de är.
Carl Lönndahl Entreprenör och investerare