Den största utmaningen av dem alla, i Finland och på Åland, är att befolkningen blir äldre och att färre barn föds. Åland har under det senaste årtiondet haft en positiv inflyttning och det finns delar av Åland där åldersfördelningen är i balans, men om man ser på Åland som helhet är åldersfördelningen inte särskilt gynnsam med tanke på framtiden; försörjningskvoten är extremt utmanande för hela Åland.
Vi måste bli fler och nativiteten borde öka. Det gäller således att underlätta för unga att bilda familj och att våga skaffa barn. Att kombinera arbete och föräldraskap är en utmaning och i det samhälle vi byggt är man väldigt ensam som förälder jämfört med tidigare generationer. Vad krävs för att öka nativiteten?
För att öka nativiteten krävs brett synsätt och samverkan. Att blivande föräldrar och de som funderar på att skaffa barn kan lita på att daghem, skola, vård och utbildning fungerar tillfredsställande och känns trygga för deras barn är viktigt. Kanske är det en anledning till varför Åland jämfört med Finland har ett något högre barnafödande? Vårt småskaliga samhälle och självstyrelsens möjligheter ger goda förutsättningar till en högkvalitativ och närproducerad service. Att veta att barnen äter bra och har det tryggt är en förutsättning för att man själv som förälder ska fungera i yrkeslivet. Kommunerna är en garant för en småskalig och högkvalitativ service. Små enheter och närdemokrati är tryggt för hela familjen.
Att strategiskt och långsiktigt göra arbetslivet familjevänligt och förstående gentemot anställda med små barn är en avgörande del i livspusslet. Anpassningar som gör det lättare att kombinera barn och arbetsliv samt en positiv attityd gentemot att anställda skaffar barn är oerhört viktigt. Här kan det offentliga föregå med gott exempel och påverka andra arbetsgivare och deras attityder. Att kvinnor och män i liknande utsträckning ska ha en chans att göra karriär och samla till pension bidrar till en positiv utvecklingskurva vad gäller barnafödandet.
En medveten prioritering av barnfamiljer inom politiken och det offentliga är grundbulten i att öka nativiteten. Vill vi kunna påverka den negativa befolkningsutvecklingen måste vi vara villiga att prioritera åtgärder och satsningar som främjar familjebildning och minskar de effekter som anses vara negativa med att få och vara hemma med barn.
För att förhindra att småbarnsföräldrar drabbas av utmattning eller annan psykisk ohälsa behöver det finnas riktade åtgärder från vårdens sida, med till exempel lågtröskelmottagningar specifikt för småbarnsföräldrar samt tillgång till par- och familjerådgivning för att främja och stärka parförhållanden. För att fortsätta bygget av självstyrelsen över hela Åland är mer jämställdhet en förutsättning för större trygghet och modigare beslut. Ett modernt samhälle ska inte förhindra utan möjliggöra.
Liz Mattsson (C)
Lagtingsledamot
Matilda Björklund (C)
Partisekreterare