Foto:

Stödet för en demensby på Ytternäs ängar är stort

När jag rör mig på stan ute bland folk får jag hela tiden uppmuntrande kommentarer om Margit Holmbergs förslag att bygga en demensby/center på Ytternäs ängar. En namninsamling på sociala medier samlar allt fler namn och kommentarerna är entusiastiska. Bästa stället, lugnt och stilla och inspirerande för personalen.

De kritiska kommentarerna kommer från mina politiska kollegor. Det är för sent, demenscentret kan inte vänta längre, stadsledningen utreder Mariepark eller Apalängen och det ska fullmäktige ta ställning till i september, en demensby är en allåländsk fråga, Ytternäs ängar är ett Natura 2000 område och så vidare.

Margit Holmbergs förslag kastar grus i maskineriet för att det är så bra. Skulle det vara dåligt skulle det automatiskt förfalla. Jag vill därför bemöta en del av de argument som framförts mot Ytternäs ängar. Det borde vara en allåländsk lösning. Alla som vet något om åländsk politik vet att det betyder samma sak som att ta död på en politisk fråga. Vill man inte ta sitt ansvar så föreslår man allåländska lösningar på kommunala frågor.

Det är för sent. Demenscentret har fått vänta för länge. Det stämmer. Det dröjsmålet beror varken på mig eller Margit. Kommitté efter kommitté har sedan 2019 lämnat eniga politiska förslag om ett demenscenter utan att stadsledningen fört frågan vidare för beslut till stadsfullmäktige. Margit Holmberg förde fram sitt förslag till placering av en demensby till ansvariga politiker. Ingen tog henne på allvar. Med andra ord är de som ansvarar för den långa processen varken Margit eller jag.

Mariepark eller Apalängen är de två alternativ som nu granskas. De flesta är överens om att ingen av placeringsförslagen är optimalt. Demensföreningen skrev i sitt utlåtande till den senaste kommitténs betänkande att man efterlyser en lugnare plats där trafiken inte är så hård. Nu finns ett sådant alternativ. Ännu är det inte för sent att fatta rätt beslut.

Ytternäs ängar är i generalplan Natura 2000-område. Det stämmer inte vad gäller den aktuella tomten. Det området har beteckningarna rekreationsområde och naturskyddsområde. Eftersom generalplan inte är bindande kan man ompröva förslaget om naturskyddsområde vid en stadsplaneläggning.

En demensby som byggs i stil med den äldre bebyggelsen i området kan bil en del av den by som redan finns där.

Det finns ingen majoritet för Mariepark. Om stadsfullmäktige erbjuds bara alternativen Mariepark eller Apalängen blir det Apalängen. Ett sankt område som kräver pålning. Trafiken utanför demenscentret är 8.000 bilar i dygnet av vilka ett hundratal är tung trafik. Enligt landskapets trafikplanerare kommer trafiken att ytterligare öka.
När staden hade planer på att bygga studentbostäder på samma område reagerade de närboende kraftigt. Deras utsikt skulle kraftigt försämras. Frågan är hur de ställer sig till ett demenscenter i storleken 4.000 kvadratmeter i minst två våningar. Egnahemstomter borde i stället tas fram för Apalängen. Inställningen till en demensby på Ytternäs ängar har hittills varit enbart positiv. Än finns det tid att välja det bästa alternativet för de äldres och personalens bästa.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss