Skärgårdstrafiken har alltid varit ett ämne som diskuterats främst i skärgården men också på fasta Åland. Att skärgårdstrafiken är dyr förstår man eftersom det behövs många färjor för att kunna upprätthålla dagens turer till de olika skärgårdskommunerna.
Under hösten har Brändö tre turer per dygn till fasta Åland, Kumlinge har fem, Sottunga och Kökar har tre-fyra turer och Föglö har femton turer. Det måste vara en otrolig skillnad att bo på Föglö och kunna åka tur och retur till Mariehamn tre till fem gånger om dagen gentemot ovan nämnda kommuner.
Det är märkligt att från Föglö kommer det gnäll med jämna mellanrum om turtätheten, biljettpriserna och nu senast beredskapen nattetid på Skarven. Hur ser beredskapen ut i Kökar? Det är nog så att Föglö har jättebra trafik om man jämför med de andra nämnda skärgårdskommunerna, så Föglöbor sluta vara så missnöjda.
Enligt Åsub:s rapport om befolkningsmängderna 2023 så har Brändö 436 personer, Kumlinge 290, Sottunga 115, Kökar 225 och Föglö 509. Tyvärr verkar befolkningsmängderna minska i dessa kommuner och då funderar man att fast Föglö har så hög turtäthet så minskar befolkningsmängden även där. Föglö har haft inflyttning, speciellt till fiskförädlingsindustrin och utan den skulle befolkningsmängden varit ännu dystrare.
Om någon skulle vara missnöjd med trafiken så borde det vara Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga med tre till fem turer per dygn. Max en tur och returresa till Mariehamn om dygnet, dyrare service och reparationer med mera. Hur ser möjligheterna ut att idka turism i ovan nämnda kommuner, om det är stora svårigheter med turistnäringen i Föglö, där resan Degerby – Svinö tar 25 minuter?
Förmodligen hade Föglötrafiken förbättrats en hel del med den då planerade kortrutten över Gripö men tyvärr blev den inte förverkligad på grund av att lagtinget satte tummen ner. Där fanns det bland annat en lagtingsman från Föglö som röstade emot en bättre trafik. Trots missnöje från Föglö om trafiken med mera måste man inse att Föglö och Vårdö är de skärgårdskommuner som har de bästa förutsättningarna för att ha ett bra näringsliv. Betydligt svårare är det i de övriga skärgårdskommunerna.
Att landskapet Åland nu måste spara är en verklighet och då måste det finnas förståelse för att besparingar måste göras även i skärgårdstrafiken. Hela Åland behöver bra sjukvård, åldringsvård och barndagvård och då hoppas man att besparingarna där ska vara så minimala som möjligt. Att besöka sjukhus och annan sjukvård blir bara dyrare och dyrare och det tycks inte politikerna, särskilt moderaterna, bry sig så mycket om. Det viktiga tycks vara att inte biljetterna inom skärgårdstrafiken får stiga i pris.
Trafikant