Foto:

Ljud bästa sättet att skrämma fåglar

Eloge till vår duktig miljösamordnare i Mariehamns stad! Listig idé med försöket att använda en form av predator, uppstoppad räv, att skrämma bort gässen från våra badstränder med. Tyvärr misstänker jag att ”Mickel Mumien” inte klarar av sitt uppdrag! Alla som har huskatt har sett den lura i trädgården på pippi-fågeln, eller då har de flesta sett lejonen spana på antiloper i tv:n. Man märker att extrem orörlighet på predatorn inte upplöser flyktreaktion eller rädsla hos bytet.

För många år sedan försökte vi hos hälsoinspektionen att få bort måsarna på uteserveringar och sparvarna inne i Sittkoff med så kallade attrapper; rovfågelmodeller av plast eller trä och även uppstoppade ugglor och hökar. På bara några dagar brukade fåglarna dock vänja sig vid att attrapperna inte var något hot. En dag satt en liten fågel på huvudet av plast-berguven högt uppe vid taket och tyckte väl att det var en bra plats spana efter kaksmulor i restaurangen. Bästa metoden fann vi i att använda ljud, spela bandade fåglars egna varningsljud eller rovfåglars läten.
Rörelse och ljud! I Finland har bästa resultaten nåtts med patruller av sommaranställda ungdomar med hund med sig. Förra sommaren experimenterade man med automatiskt fjärrstyrda drönare. Varierande resultat, men dyrt.
Till sist en faktor som är av vikt: man kan försöka styra gässen, exempelvis med utfodring i början, från badstränderna till alternativa platser. Kanske våra våtmarker kunde ha en extra attraktion av dessa vackra fåglar betande. Att låta gräset växa längre, som miljösamordnaren nämner, är också en fungerande faktor, vilket även bidrar till biologisk mångfald med blommor som lockar pollinerare.

Rauli Lehtinen (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss