Fartyget Michael Sars har i många år varit ett ovärderligt hjälpmedel, både för studerande på gymnasienivå och för dem som går vidare till högre utbildningar vid Högskolan på Åland. Fartyget har varit en avgörande faktor för många studenter som funderat på om ett framtida liv till sjöss är något de vill satsa på.
Detta hände även mig när jag första gången steg ombord år 2020, i samband med att jag påbörjade min utbildning vid Sjöfartsgymnasiet. Innan dess var tanken att tillbringa stora delar av min tid ombord på ett fartyg, långt ute på öppet hav, något jag aldrig trodde skulle intressera mig. Men tiden ombord med klasskamrater från både sjöfarts- och kockutbildningen, samt våra lärare under resan till Kökar och senare till Åbo, visade sig vara betydligt mer givande och spännande än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Att känna hur magen vände sig vid varje rullning gav oss alla en tankeställare och ett smakprov på sjölivet.
Fartygets användning i början var tillräcklig och innehöll många tillfällen då vi fick öva praktiska moment som förtöjning, underhåll av fartyget och ansvaret att stå till rors. Denna erfarenhet är svår att ersätta – en simulator eller övningar på land kan aldrig ge samma hands-on-känsla. Att ha tillgång till ett välutrustat och väl omhändertaget fartyg som Michael Sars under utbildningen är ovärderligt.
Betydelsen av Michael Sars blev än större när vi valde våra inriktningar, särskilt för dem som satsade på att bli styrmän. Att examineras som styrman utan att ens ha stått vid spakarna på ett riktigt fartyg vore otänkbart.
Den åländska identiteten har under flera decennier varit nära knuten till sjöfarten, både genom handel till och från Åland och genom den sjöfartsutbildning som erbjuds lokalt. Utbildningen har varit ett naturligt val för många ålänningar, men också för inflyttade från Sverige och andra delar av världen som lockats hit av utbildningens goda rykte. Många ålänningar har släktingar och förfäder som valt ett liv till sjöss, och detta arv lever vidare så länge Åland finns kvar.
Att ta bort en så viktig del av vår utbildning vore som att riva bort en del av vår åländska identitet.
Jonas Westerdahl