Foto:

Regeringen tog springnotan

Det tog hela tolv dagar (!) för regeringen att offentliggöra ett protokoll som justerats omedelbart den 24 oktober när linfärjornas tidtabeller fastslogs. Om regeringen på allvar tror att de räddar Ålands ekonomi genom att förse vajerfärjan över det smalaste sundet, vars överfart tar två minuter, med tre avgångar per timme så säger det mer om regeringens attityd i regionalpolitiska frågor än förmåga att effektivisera i sina egna verksamheter.

Jag tycker synd om alla dem som behöver ta färjan över Embarsund för att ta sig till sina dagliga verksamheter på andra orter eller för att utföra arbete i Vargskär. Medan boende ska stå för de merkostnader som uppkommer för väntetider tar landskapsregeringen springnotan och låter andra ta ansvar för den saltade notan för en mycket marginell inbesparing i bränsle. Löne-, kapital- och övriga kostnader slipper ju landskapet ändå inte. Och inte nog med det. Med tre avgångar per timme skapar man en stress som ingen annan förstår än de som nyttjar färjan flera gånger dagligen. Många har dessutom Skarvens avgångstid i Degerby eller södra och tvärgående linjens färjor i Överö att ta hänsyn till. Om inte förr så nu blir det verkligen osmidigt att ta sig till eller från Vargskär. Med ett klubbslag försköts ögruppen till det yttersta havsbandet.

Stackars alla de barn som på det här sättet får en längre skoldag, vistelse fritidsaktivitet eller på dagis. Det minsta man kunde begära av landskapsregeringen är att de presenterar en konsekvensanalys samtidigt som beslut tas om att försvåra tillvaron för dem som redan från förut har utmaningar i vardagspusslet.

I infrastrukturministerns referensgrupp diskuterades initialt att transport av företagare och entreprenörer inte skulle behöva följa tidtabellen för att inte åsamka kunden extra kostnader för väntetider. Så blev det inte. Vi får hoppas att landskapsregeringen utfärdar tillämpningsdirektiv för när trafik avvikande från tidtabell kan tillåtas och att åtminstone skolskjutsarna (jämför bussar i linjetrafik) kunde omfattas av dem. I annat fall får kommunen stå för den springnotan.

Om ministern i förankringssyfte skulle ha kallat referensgruppen till möte som utlovat före beslutet togs så kunde jag ha informerat (vilket jag visserligen skrev på ministerns uttryckliga begäran) att ”sommarturlistan” måste, precis som i övriga skärgårdstrafiken, följa skolornas sommarlov. Nu valde man i stället att låta den gälla 1.6-31.8 i stället för 7.6-18.8. Suck!

Rainer Juslin

Lagtingsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss