Regeringen ska nu utforma och designa ett underlag för en ny standardfärja och färjefästen för skärgårdstrafiken. Detta låter väldigt bra och är i många hänseenden absolut behövligt. Nya färjor behövs absolut, om detta råder det inga tvivel alls, vad som däremot är tveksamt är hur man från regeringens håll nu kommer gå tillväga och om man faktiskt kommer att sätta den åländska medborgarens bästa intresse i första rummet, eller om det ska göras som trendigt är, ur en godhetsknarkande synvinkel.
Åland har av någon outgrundlig anledning fått för sig att vi måste göra en ”grön omställning” och detta innebär att vi inte ska få släppa ut någon otäck koldioxid i atmosfären som i förlängningen kommer döda alla på planeten och så vidare. Nå ni vet exakt vad jag menar. Inte någonstans talar man om hur stor/liten påverkan våra på Åland utsläppt i kilo av koldioxid står i förhållande till andra utsläppare av denna ”giftiga” gas runt om på vår planet, inte heller talas det om vilka kostnader som omfattas för den vanlige ålänningen i form av skattepålagor och bortfall av andra inkomster.
Den koldioxid som våra landskapsfärjor släpper ut, är i det stora pusslet inte ens mätbara, utan att ha exakta siffror just i skrivande stund så får jag raljera lite här, men det de släpper ut på ett år, pumpar ett nybyggt Indiskt kolkraftverk ut på en vecka, och de kommer inte lyfta ett finger för att ändra på det oavsett vad vi tycker om det, så med det i åtanke är våra lokala insatser på detta område globalt sätt helt poänglöst
Vad som dock inte är poänglöst är vad detta kan kosta ålänningen, allt från höjda skatter till höjda avgifter på biljetter med mera. Då måste man fråga sig om det faktiskt är värt kostnaden för att som regeringen med största sannolikhet vill, elektrifiera vår färjor, inte ur en driftkostnadssynvinkel utan ur en rent godhetssymbolisk åtgärd för att man är övertygad om att resten av världen (utanför Sund) minsann följer den åländska utvecklingen i denna fråga. Och att vi minsann måste hjälpa till att rädda en värld som faktisk inte är i något direkt behov av att räddas, det är lite som att göra HLR på en person som har en lättare förkylning.
Så till frågorna eller frågan då: Kommer LR att göra eller låta göra en budgetanalys/kostnadsberäkning för de två alternativen vi har? Vilka är de då? Jo det ena är att räkna på vad elhybrid el-färjor kostar att bygga och underhålla i förhållande till färjor av konventionell drift.
Infrastrukturen runt färjefästen med laddning av el-färjor kontra vanliga färjefästen ? Jag vet inte själv men kan spekulera i att ett ”klimaträddande” system kostar säker mer än dubbelt så mycket som ett ”klimatdödande” system gör, är vi ålänningar beredda på att ta den kostnaden?
Med andra ord så anser jag att LR är skyldiga att göra en kostnadsanalys av båda alternativen och inte låta politiska och emotionella ideologier vara det som lägger grunden för besluten.
Roger Pettersson