Foto:

Blå vätgas eller blå dunster?

I fredagens Ålandstidning skriver Jan Grönstrand om ”blå vätgas”. Som alla vet är vätgas färglös och är dessutom i molekylform (H2) den minsta molekylen vilket gör den besvärlig att lagra och hantera och direkt olämplig som bilbränsle.

Vad är då dessa färgade gaser? Jo, om man spjälkar vatten till väte och syre med grönt producerad el får man så kallad ”grön vätgas”. Så kallad blå vätgas” får man genom ångreformering av metan, det vill säga naturgas. Vid den processen får man vätgas och stora mängder koldioxid som måste tas om hand. En annan stor nackdel är att utvinning av naturgas leder till stora utsläpp av växthusgasen metan. Eller för att citera naturskyddsföreningen: ”Om vätgasen framställs av fossilgas eller av fossilt producerad el så finns ingen klimatnytta”.

I resten av Grönstands text återfinns några saker som jag besvarat förut, vi börjar med SF6, svavelhexafluorid. Det är helt riktigt som Grönstrand säger att den är en potent växthusgas. Den används som isolator inom kraftöverföring och inte bara i vindkraftverk, men avvecklas på grund av sin farlighet. I EU blir det förbjudet att använda SF6 i ställverk som arbetar med spänningar upp till 24 kilovolt redan 2026. Det är således osannolikt att det kommer att finnas någon SF6 i de vindkraftverk som byggs runt Åland.

Partikelutsläppen då? Det är knappast frågan om ”tiotals kilo per år” utan mycket mindre, kanske maximalt 200 gram per år enligt siffror från Norge. Merparten av det är färg och inte epoxi.

Detta kan jämföras med de totala utsläppen av småpartiklar som var 15,9 tusen ton förra året i Sverige. Inget säger heller att bladen på de kraftverk som installeras runt Åland kommer att vara av epoxi. Man har redan installerat blad av trä i drift på en vindmölla i Tyskland.
Bullret då? Ja, buller kan vara störande, men belägg för att det skulle vara hälsovådligt i de nivåer vi pratar om saknas. Finns en bra sammanfattning, men vetenskapliga källor på THLs hemsida.

Så, vi får acceptera att vi kommer att behöva alla energislag framöver. Sol, vind kan vi producera el av själva. Naturgas har vi ingen. Något kärnkraftverk lär det aldrig komma till Åland så visst kan vi diskutera, men då utifrån fakta.

Anders Gustafsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss