Pedagoghundar eller hundassisterad verksamhet har blivit allt vanligare i svenska och finska skolor. Det är något som NPF Åland tycker att borde införas även i den åländska skolan. Vi vill att om den åländska skolan ska vara med i den pedagogiska utvecklingen måste Åland hänga med när andra skolor i våra närområden utvecklas.
Speciellt med tanke på den nya läroplanen för grundskolan som nyligen antogs i landskapet Åland och där man kan läsa att alla elever är unika och har rätt till god undervisning för att kunna utvecklas borde det finnas ett intresse att följa med i den pedagogiska utvecklingen.
I bland annat Vegalyckan i Lund har man lång erfarenhet av hundar i sin undervisning och har genom olika undersökningar och observationer och studier kunnat konstatera att pedagoghundar gör skillnad för elevernas lärande. Studierna visar att hundarna hjälper eleverna med fantasi, stressnivåer, välmående, motivation, självkänsla, sociala relationer och inlärning och tillsammans med hunden skapas ett lustfyllt lärande.
Hunden har även en positiv påverkan på hur snabbt en lektion kommer i gång och eleverna håller även sitt fokus längre, på detta sätt blir undervisningen och inlärandet effektivare. Hunden kan även användas som energipåfyllnad och hjälpa eleverna med återhämtning. Det finns alltså flera fördelar med att använda sig av djur, främst hundar i undervisningen.
En studie gjord på Göteborgs Universitet 2018 där man sammanställde en mängd olika artiklar i ämnet visar att det finns brett stöd i vetenskapliga artiklar för ett arbetssätt med hund i skolan utifrån elevhälsoperspektiv. Nyckelfaktorer för elevernas välmående var minskad stress till följd av förhöjt oxytocin, förbättrat socialt samspel, förbättrad läsförmåga och ökad inre motivation. Man såg även i artiklarna att elevernas kognitiva och socioemotionella lärande främjades såväl som deras fysiska och psykiska hälsa. Något som tydligt framkom i studien var vikten av utbildade hundekipage (hund och hundförare) och att dessa är testade beträffande lämplighet och kompetens.
På Utbildningsstyrelsens anvisningar kan man läsa om aspekter som ska tas i beaktande gällande hund i skolan, det rör bland annat att visa största respekt och hänsyn gällande allergi och rädslor samt kulturella aspekter. Elevernas rätt att delta i undervisningen är självklart det viktigaste.
På Åland blir det allt vanligare att använda sig av tjänstehundar i andra sammanhang och man ser en mängd fördelar med detta. När ska våra elever få ta del av denna glädje och utveckling?
NPF Åland rf