Foto:

RIKSDAGSBREV: Vårtermin på övertid

Sommaren har gått in i juli, men riksdagens vårtermin fortsätter. Enligt ursprunglig tidtabell skulle riksdagen ta sommaruppehåll vid midsommar, men på grund av att flera stora lagförslag gavs mycket sent till riksdagen fortsätter riksdagens arbete.

 

Efter midsommar har riksdagen bland annat behandlat den andra tilläggsbudgeten där det också fanns viktiga frågor för sjöfarten. Den största frågan var ändå höjningen av den allmänna momssatsen från 24 procent till 25,5 procent som träder i kraft den 1 september. Det normala skulle ha varit att den trätt i kraft vid årsskiftet, men läget i den offentliga ekonomin är så ansträngt att regeringen behövde få igenom höjningen redan i år för att säkerställa att Finland inte skulle få disciplinära åtgärder av EU-kommissionen, något Belgien, Frankrike, Italien, Malta, Polen, Slovakien och Ungern fick i juni.

 

Det är verkligen inte roligt eller lätt att höja momsen. Det kommer göra saker dyrare. Alternativet var dock värre, vilket hade varit att höja skatten på exempelvis arbetsinkomst. Regeringspartierna har kommit överens om inbesparingar på nästan åtta miljarder euro, vilket i praktiken gjorde det omöjligt att göra mer på utgiftssidan. Därför höjs momsen så att man ska klara av att trygga de offentliga finansernas hållbarhet. Det som Finlands ekonomi dock behöver är mer tillväxt och högre sysselsättning, som skulle ta bort trycket på höjda skatter eller ytterligare nedskärningar. De andra tre stora frågorna har berört Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Riksdagen behövde innan sommaren ratificera försvarsavtalet med USA, vilket ger USA tillgång till 15 militära anläggningar i Finland. Det är Finland som önskat detta avtal, men eftersom det inverkar på Finlands suveränitet måste det godkännas med två tredjedelars majoritet. Avtalet godkändes enhälligt av riksdagen i måndags.

 

I måndags godkände riksdagen också en ändring av värnpliktslagen som innebär att reservister kan sändas till gränsen för att trygga gränssäkerheten också under fredstida förhållanden på beslut av republikens president på inrikesministerns föredragning. Detta lagförslag godkändes också enhälligt.

 

Det tredje ärendet gäller den så kallade gränssäkerhetslagen som kräver fem sjättedelars majoritet för att kunna godkännas. Ärendet behandlas ännu i förvaltningsutskottet och beroende på om andra utskott ännu kommer behövas i behandlingen kommer frågan tidigast till första behandling tisdagen den 9 juli. I så fall skulle riksdagens sista ”vårplenum” hållas fredagen den 12 juli. Sen väntar ett kortare sommaruppehåll än vanligt för riksdagen.

 

 

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss