Foto:

Låt minnessjuka njuta av grönskan på Ytternäsängarna

Nyligen beslöt beslutsfattare att ett demensboende ska byggas. Platsen för detta boende ska fastställas i september 2024 och valet står mellan Mariepark och Apalängen. Detta demensboende har åkt berg- och dalbana i flera år, men nu finns beslutet att det ska byggas svart på vitt. Jag hoppas byggplatsen kan fastställas i september.

I dag är det den 27 juni 2024, i dagens Ålandstidningen finns tips om ett nytt förslag, Ytternäsängarna, som ligger bredvid Södra Lillängen. En plats som lilla jag kastat fram för en del politiker men fått ett blankt nej till. Nu hoppas jag att de myndigheter som redan besökt och granskat Ytternäsängarna kan fatta ett positivt beslut om denna plats med igelkottar, harar, rådjur, hästar, får och blomsterfägring.
Denna torsdag sitter jag och tittar ut över Slemmerns glittrande vatten och all den skira grönskan omkring. Jag hoppas att detta är ett gott omen för det här byggandet. Jag kan se en demensby växa upp väster om Ytternäsvägen/Järsövägen. En by består inte av höghus, utan av envåningshus. Minnessjuka, unga som gamla, ska inte bo i våningshus. De ska kunna gå ut, rulla ut, utan att tappa bort sig. De ska ha natur omkring sig, ljust och hemvant inne så att alla trivs: klienter, vänner, släktingar och personal.
Än en gång: det finns kunskap för ett värdigt demensboende, Ålands alternativ var en gång planer för att bygga ett terapicentrum vid Möckelö havsbad, men det rann tyvärr ut i sanden. Låt inte demensboendet göra det, utan låt det bli en pärla som skimrar runt de som drabbas av de svåra minnessjukdomarna.

En anhörig

Hittat fel i texten? Skriv till oss