Foto:

Ålänningarnas fri- och rättigheter kan vara i fara

I Finlands riksdag pågår just nu en politiskt mycket riskfylld lagberedning. Den så kallade avvisningslagen går ut på att frånta personer som flyr från Ryssland deras rätt att ansöka om asyl i Finland. Lagförslaget anses nödvändigt med tanke på Finlands säkerhet eftersom Ryssland för ett hybridkrig mot Finland. Avvisningslagen har prövats i grundlagsutskottet och 18 juridiska rättsexperter har konstaterat att lagförslaget strider mot Finlands grundlag, EU-rätten och Finlands skyldigheter enligt internationella avtal och överenskommelser.

 

Politiska bedömare menar att grundlagsutskottet, som också ska fungera som konstitutionsdomstol, politiserats i och med att utskottet efter omröstning godkänt lagförslaget. Ålands riksdagsman Mats Löfström är medlem i grundlagsutskottet och han har röstat för avvisningslagens införande. Lagen ger finländska myndigheter rätt att tillfälligt avvika från de grundlagsenliga fri- och rättigheterna. Pådrivande för detta förslag är Sannfinländarna med statsminister Orpo som aktiv beskyddare.

 

Om avvisningslagen träder i kraft kan det ha politiska konsekvenser för ålänningarna och de fri- och rättigheter vi åtnjuter i stöd av Ålands självstyrelselag. Jag tänker på ålänningarnas rätt till sin kultur och sitt svenska språk, sina jordförvärvsrättigheter och hembygdsrätten samt befrielsen från allmän värnplikt.

 

Sannfinländarnas extrema åsikter om alla som inte är finskspråkiga och patriotiska är obehagligt rasistiska. Under Finlands anslutningsprocess till Nato hördes många sannfinländska tongångar om Åland och ålänningarna. Åsikterna avslöjade att det under den politiska fernissan finns aggressiva krafter som inte skulle dra sig för att förfinska Åland och gärna frånta oss våra särskilda rättigheter för att assimilera Åland med resten av landet. Avvisningslagen kräver fem sjättedels majoritet för att godkännas av riksdagen. Det är av största vikt att lagen röstas ner. För Putin är det ”gefundenes fressen” om lagen går igenom. För Finland är det ett klart snedsteg från den höga status man skapat om sig som landet som håller fast vid internationella avtal och överenskommelser. För Åland ökar risken för att självstyrelselagen inte heller behöver följas om den ur sannfinländarnas synvinkel är skadlig med tanke på landets säkerhet.

 

Den konstitutionella dekadens som nu pågår i Finlands riksdag gör att varje människa med insikter i Finlands grundlag måste dra slutsatsen att en konstitutionsdomstol bör inrättas i landet eftersom grundlagsutskottet kapats av politiska krafter vars mål knappast är att bara stoppa några flyktingar att komma in i landet.

 

Högernationalister baserar sin kamp på att makt är rätt och den som inte rättar sig i leden ska tystas och helst försvinna ur maktens synfält. En bekant politisk utveckling som leder till fascism. Dags att försvara demokratin på bred front.

 

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss