Foto:

Det behövs mer företagsekonomiskt tänk i offentlig sektor

Jag sökte information på nätet, om den senaste höjningen av barnbidraget, men hittade endast information från år 1988. Det kan väl inte vara möjligt att politikerna har underlåtit att höja barnbidraget under så lång tid? Jag tog för givet att politikerna höjde barnbidraget samtidigt som de höjde sina egna arvoden med 30 procent. Det är ju i huvudsak barnfamiljer som betalar landskapsregeringens arvoden via sina skattemedel, och då borde även politikerna inse att de inte kan höja sina egna arvoden, om de inte samtidigt ger en hjälpande hand till dessa familjer.

Samtidigt går finansministern ut med information om att ”vi” lever över våra tillgångar, och måste börja spara. Mitt förslag är att man börjar spara i marmorborgen. Landskapsregeringen bör bestå av högst fyra personer, inklusive lantrådet. Det finns tillräckligt med välutbildade och sakkunniga tjänstemän som kan informera politikerna om sakfrågorna, vilket underlättar beslutsgången. Om sedan inte politikerna förstår vad tjänstemännen försöker förklara, så blir det inte bättre av att åtta politiker ingenting begriper, än att fyra har problem med förståelsen.
Dessutom bör man se över antalet tjänstemän som landskapsregeringen har anställda. Det är alltför många välbetalda personer, som vi skattebetalare ska försörja. Jag skulle vilja se en opolitisk/företagsekonomisk utredning om hur man kan förändra arbetssättet för att minska våra offentliga kostnader. Hur skulle det vara om man i större utsträckning skulle nyttja ”molntjänster”, i stället för att anställa mer personal?
Samma gäller för övrigt för kommunerna. Även där är i det flesta fall alldeles för många anställda som administratörer på kommunkanslierna, Även där finns skäl att se över bemanningen, i stället för att höja skatteöret för att kunna anställa fler inom administrationen.
Ett mer företagsekonomisk tänkesätt skulle inte skada inom offentliga sektorn, det skulle vi alla ha nytta av.

Runa Lisa Jansson

Hittat fel i texten? Skriv till oss