”Det kanske inte är lika känt att cirka 61.600 personer har beräknats dött i Europa till följd av extrem hetta under år 2022”, skriver debattören. <@Fotograf>Istock
”Det kanske inte är lika känt att cirka 61.600 personer har beräknats dött i Europa till följd av extrem hetta under år 2022”, skriver debattören. Foto: Istock
Foto:

Bild

Klimatförändringar – ett hot mot folkhälsan

Klimatförändringarna har slagit hårt mot hela vår jord. Som ofta, hårdast mot de som redan har det svårt. I Norden verkar vi främst besväras av att vädret inte är vad det brukar. Vi besväras av algblomning, men med fritidsbåt kan man ju alltid köra en runda för att hitta ett algfritt område, och blir vädret inte vad vi tänkt oss kanske det finns någon ledig resa söderut. Vi verkar hitta lösningar på hur vi kan hantera förändringarna, men att göra större uppoffringar i vardagen för att påverka klimatet ter sig inte vara lika självklart. ”Men barnen då, vi måste ju tänka på barnen!”. Ja, visst. Allt pekar väl på att klimatförändringarna kommer att slå hårdare mot kommande generationer. Men det är ju då … Problemet är dock att klimatförändringarna påverkar folkhälsan redan i dag och framför allt den äldre befolkningen.

Ett stort problem är den ökande temperaturen. Att klimatförändringarna kan bidra till varmare väder tror jag inte har förbigått någon. Men det kanske inte är lika känt att cirka 61.600 personer har beräknats dött i Europa till följd av extrem hetta under år 2022. Antalet motsvarar passagerare på cirka 300 flygplan. Den äldre befolkningen och framför allt äldre kvinnor är särskilt utsatta. Redan en gång denna ”sommar” (i maj) har THL gått ut med varning för värmebölja i Finland.

Men det är inte bara värmen i sig som är ett hot mot folkhälsan. Till följd av att det blir varmare och nederbördsmängderna ökar ökar även utbredningen av djur som sprider smittsamma sjukdomar. En och annan har kanske redan svurit över mängden myggor i år, samtidigt som vi på nyheterna hör om ökad spridning av myggburna duenge- och zikavirus som rör sig allt längre norrut i Europa. Vi kan också läsa om fler fästingburna sjukdomar. Lägg därtill att översvämningar kan leda till föroreningar och att olika livsmedelsburna sjukdomar tenderar att öka med klimatförändringarna. Denna typ av infektionssjukdomar är besvärliga för många av oss, men konsekvenserna blir större bland den äldre befolkningen, framför allt bland de allra sköraste.

Vi vet nog var och en att vi kan göra små förändringar som tillsammans kan vara effektfulla för klimatet. Men vad kan ske om vi går ihop och tillsamman kräver förändring? En grupp äldre kvinnor i Schweiz, KlimaSeniorinnen, gick till rätten och lyfte fram att det var diskriminerande att just äldre kvinnor ska behöva utsättas för (större) risk (än andra) att dö av värmebölja. På lokal och regional nivå förkastades ärendet, men i Europadomstolen fick de rätt! Det slogs fast att Schweiz bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter för att landet inte fullgör sina skyldigheter att bekämpa klimatförändringarna. Dessa kvinnor applåderade jag och alla andra i samband med det tänkvärda föredrag som professor Jan Semenza gav i samband med Nordisk gerontologisk konferens i början av juni, och som har inspirerat till denna insändare.
Med detta hoppas jag kunna inspirera någon annan.

Erika Boman
Leg sjukskötare
Medicine doktor

Hittat fel i texten? Skriv till oss