Foto:

Unga i skärgården diskrimineras

Skunk vill uppmärksamma frågan om att skärgårdens barn och unga alltför ofta diskrimineras vad det gäller möjligheten att ta del av verksamhet som skapas och organiseras på fasta Åland.

Vi skulle önska att man i högre grad gör en konsekvensanalys när man arrangerar och organiserar aktiviteter för barn och unga och att man skapar förutsättningar för unga från skärgården att delta på ett eller annat sätt. Detta kan ske genom att antingen göra något liknande i skärgården eller genom att skapa förutsättningar att komma till fasta Åland och delta.
Bra är om aktiviteterna också kan komma ut till skärgården. Det går ju dock inte alltid att göra uppsökande aktiviteter, så när man gör större arrangemang kan man bjuda in skärgården, men då måste man ta hänsyn till hur det går att resa, och att det medför extra kostnader i form av matpeng och transporter och att man behöver anpassa tiderna efter färjor och bussar. Är arrangemanget på kvällen krävs det övernattning, vilket förstås komplicerar, framför allt när vi ser att allt färre ungdomar från skärgården har tillgång till släkt eller övernattningslägenhet i Mariehamn som de kan övernatta hos.
Vi önskar att ni som arrangerar och menar allvar med att ni jobbar för alla unga på Åland gör skärgårdskonsekvensanalyser av era arrangemang. Behöver ni hjälp med hur man skulle kunna tänka och göra får ni gärna kontakta oss i Skunk.

Skunks styrelse

Hittat fel i texten? Skriv till oss