Foto:

Fasa inte ut kontanterna

EU planerar införandet av den ”digitala euron”. Om detta blir av beslutar dock den europeiska centralbanken om. Alla farhågor och invändningar till trots lovar man att privatsfären, säkerheten och kontanterna säkerställs via lagstiftning. Det som har hänt hittills är att nationalstaterna sköter biten angående mottagandet av kontanter själv till exempel inom handel, myndigheter, näringslivet och så vidare.

Från EU-kommissionen finns det enbart ett förslag i ämnet. Anmärkningsvärt här är att förslaget om den digitala euron som innehåller 66 sidor är på ett juridiskt sätt väldigt detaljerat utformat. Däremot är förslaget om kontanternas hantering på ett mycket mindre konkret vis formulerat. Min fråga är nu hur mycket man kan lita på att den digitala euron blir som en komplement till kontanter och att de i slutändan inte blir ett minne blott i framtiden.

Än så länge är kontanternas berättigande förankrat på EU-författningsnivå. För en ändring behövs samtycke av alla medlemsstater. Därför anser jag är det viktigt att rättigheten av kontanter finner ett fastställande även i ländernas grundlagar. I Finlands grundlag finns det inte en sådan artikel. Jag tycker det är fel eftersom jag ser risken att kontanterna inte har en överlevnadschans när den digitala agendan framskrider med stora steg.

Åtgärder mot kriminaliteten som till exempel inom penningtvätt, terrorismbekämpning, skattebedrägeri, svartarbete och så vidare, som förstås är legitima politiska mål, har dock bieffekten att kontanternas användning inskränks genom gränssättningar av betalningssummor eller förbud av kontanter under vissa affärstillfällen. Även stängningar av bankfilialer eller borttagandet av bankomater minskar tillgången till kontanter.

I genomsnitt används kontanter ungefär av 51 procent av den europeiska befolkningen och sjunker årligen med 3-5 procent. Coronahändelsen verkade som en katalysator för bankkortanvändningen och samtidigt minskade användningen av kontanter. Genom den digitala euron kommer kontanternas nedgång förmodligen accelerera ännu snabbare. Jag anser att det finns skäliga argument för att jobba för en bra balans mellan den digitala euron och kontanternas bevarande. Du kommer inte långt med digitala pengar till exempel vid störningar inom betalningssystemet. Risken ökar också att du blir av med dina pengar eller inte har tillgång om banksystemen är nere, blir hackade eller vid andra problem inom kortbetalningen.

En annan viktig aspekt är din personliga frihet. Den tappar du nämligen när kontanterna inte längre finns kvar. Sjunker nämligen användningen under 15 procent finns det risken att infrastrukturen som behövs för kontanternas hantering fördyras så pass mycket att den blir ekonomisk ohållbar eller oförsvarbar.

René Janetzko

Hittat fel i texten? Skriv till oss