Foto:

Regeringens förslag skapar oro bland ålänningarna

Ålands landskapsregering med Liberalerna, Socialdemokraterna och Centern har lagt fram ett förslag om att avskaffa det populära sjukkostnadsavdraget. Motiveringen? Att det är gammalmodigt, byråkratiskt och att Finland redan har skrotat sitt avdrag. Men till vilket pris? Förslaget saknar en tydlig konsekvensbedömning, särskilt för barn, sjuka och pensionärer. Dessutom finns inget konkret förslag på hur man tänker hjälpa de som drabbas hårdast.

Social- och miljöavdelningen, med sin expertis inom området, har starkt avrått från att genomföra förslaget. Deras bedömning, tillsammans med organisationer som Funktionsrätt Åland och Ålands cancerförening, är att detta endast ökar skattebördan för de redan mest utsatta – sjuka pensionärer och andra som kämpar med stora vårdkostnader. Är det verkligen rimligt att ignorera dessa varningar?

Det hela väcker frågor om regeringens egentliga avsikter. Är detta en smygskattehöjning för att finansiera de 30 procent höjda lönerna som ministrarna beviljades tidigare i år? Och vad händer med vår självstyrelse? Enligt självstyrelselagen ska vi kunna upprätthålla en bättre välfärd än i Finland, men nu verkar vi försämra den.

Att skapa oro utan en klar plan för framtiden är knappast god socialpolitik. Regeringen måste ta sitt ansvar och lyssna på folket.

Jonny Landström (ÅF)
Linda Jansson (ÅF)

Hittat fel i texten? Skriv till oss